Det tidligere sygehus i Holstebro skal omdannes til nye funktioner gennem Arealudviklingsselskabets Sygehusgrunden, der er etableret i et samarbejde mellem Holstebro Kommune, Færchfonden og Aksel Nørgaard Holding.

Nu sætter igangsætter Færchfonden en analyse af den fremtidige anvendelse af sengetårnsbygningen, der udgør næsten 20.000 etagemeter af de i alt 86.000 etagemeter, der i hele udviklingsprojektet skal transformeres til nye formål.

Det skriver fonden i en pressemeddelelse.

Det ni etager høje bygning fra 1969 er en af de mest ikoniske på sygehusgrunden. Bygningen er med sine 45 meter byens højeste bygning.

– Færchfonden vil gerne gøre en forskel for Nordvestjylland og Holstebro. Vi tror, at vi med vores tilbud til Arealudviklingsselskabet om at lave denne analyse, kan understøtte ambitionen om et bæredygtigt byudviklings- og transformationsprojekt, udtaler Rasmus Færch, bestyrelsesformand for Færchfonden.

– Sengetårnsbygningens højde og drøjde skaber muligheder for mange forskellige slags boligtyper. Den tidligere akutmodtagelse, der støder op til bygningen, er naturligt sammenhængende hermed og vil derfor også indgå i analysen.

Byens bedste udsigt

Holstebros borgmester H.C. Østerby (S), der ligeledes er næstformand i Arealudviklingsselskabet, påpeger, at sengetårnet med sin markante volumen har afgørende betydning for udviklingen af sygehusgrunden.

– Færchfonden har høje ambitioner på bæredygtighed og ønsker at understøtte, at vi i Holstebro kan tilbyde attraktive boliger, uddannelsesrum, mødesteder med mere. Jeg glæder mig derfor meget til at se deres analyse af sengetårnet, idet bygningen måske kan skabe boliger med muligvis den bedste udsigt over lystanlægget og byen, udtaler han.

Analysen vil ligeledes forholde sig til et bud på offentlig udsigt fra sengetårnsbygningens tagterrasse samt arealudviklingsselskabets ambitioner om at forbinde den kommende bydel på sygehusgrunden med det omfattende gågadenet i Holstebro.

– Det er afgørende for en sammenhængende byudviklingsstrategi. Jeg glæder mig også over Færchfondens indledende tanker om, at en del af tagetagen på det høje sengetårn skal reserveres til offentlig adkomst, så alle kan få glæde af den flotte udsigt over vores dejlige by, udtaler Evy Tångberg Christensen der, foruden at være direktør i Akselerator, er bestyrelsesmedlem i Arealudviklingsselskabet.

Færchfonden har allieret sig med rådgiverne Cubo Arkitekter og Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma i forbindelse med analysearbejdet.

– Analysen indebærer blandt andet en miljøscreening og belysning af mulig genanvendelse af eksisterende materialer og bygninger, en markedsanalyse samt programmering og skitseforslag til bygningens fremtidige anvendelse. Vi forventer at præsentere Færchfondens bestyrelse for analyseresultaterne ultimo 2024, som herefter, sammen med Arealudviklingsselskabet, kan tage stilling til fondens videre involvering, herunder inddragelse af samarbejdspartnere og medinvestorer, udtaler Claus Omann Jensen, direktør for Færchfonden.