Lærlinge giver nedslidt bindingsværkshus på Bornholm nyt liv

Efter seks år, en coronapandemi og 26 entusiastiske unge går "Lærlingenes Hus" på Bornholm ind i slutspurten. Gammelt bindingsværkshus får dermed nyt liv.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Lærlinge giver nedslidt bindingsværkshus på Bornholm nyt liv. Sådan så huset ud før. Foto: PR.
Lærlinge giver nedslidt bindingsværkshus på Bornholm nyt liv. Sådan så huset ud før. Foto: PR.

Fra et slidt, gammelt bindingsværkshus til en topmoderne bolig, et besøgscenter for elever og et kursussted for håndværkere. Alt sammen lavet af lærlinge, der blev udfordret med gamle håndværksteknikker og bæredygtigt materialevalg. Det var målet med Dansk Håndværks projekt, Lærlingenes Hus. Seks år senere er visionen ved at være fuldført, skriver Dansk Håndværk i en pressemeddelelse.

– Det første, man lægger mærke til er, at det triste eternittag er væk. Huset har fået sit fine stråtag tilbage, og den slidte, røde facade er restaureret, så de rå sten mellem bindingsværket er klar til at blive kalket i deres oprindelige farve. Og så er der kommet to meget smukke kviste med indækning i kobber på taget, fortæller Mads Okking, der er arbejdsgiverforeningens tovholder på projektet.

Han er imponeret over lærlingenes præstationer:

– Udvendigt har de unge tømrerlærlinge lavet et flot stykke arbejde med at genskabe bindingsværket. Derefter har murerlærlinge genbrugt stenene fra selve huset til at genopmure tavlene. Det er ikke noget, man bare gør – det kræver særlige teknikker, som de ikke lærer, før de står overfor en specialopgave. Og indvendigt er huset rent teknisk ført helt op til det, der kræves af en moderne bolig, men uden at det oprindelige udtryk er forsvundet. Det er stadig det klassiske hus, der er tro mod sin historie, netop som det har været tanken i projektet.

De unge har ifølge Dansk Håndværk haft alle de klassiske teknikker i brug, så de nyskabte rum varierer med vægge i rå murværk, nogle steder med synligt bindingsværk og andre steder klar til en sidste omgang med klassisk lerpudsning.

Tømrerlærlinge har ført lofter og gulve tilbage til deres oprindelige, smukke udtryk, og overalt står huset nu både udvendigt og indvendigt i samme stil, som da det blev bygget for 145 år siden. Men skjult under overfladen findes ifølge Dansk Håndværk alle de moderne faciliteter, man forventer i dag.

Lærlinge giver nedslidt bindingsværkshus på Bornholm nyt liv. Projektet er gået ind i slutspurten. Foto: PR.
Lærlinge giver nedslidt bindingsværkshus på Bornholm nyt liv. Projektet er gået ind i slutspurten. Foto: PR.

I alt har 26 lærlinge prøvet kræfter med et væld af gamle restaureringsteknikker, som de skulle kombinere med moderne materialer med vægt på bæredygtighed.

– Udgangspunktet var, at vi skulle modernisere, men samtidig transformere huset tilbage til dets oprindelige bygning, så huset bevarede sin egen identitet. Når en bygning har stået i næsten 150 år, har den jo gennemgået mange forandringer. Opgaven for de unge var at fjerne alt det uønskede og uoriginale og så vidt muligt erstatte det med de oprindelige materialer, forklarer Mads Okking.

Lokal genbrugsspecialitet

Nu, efter seks år, en coronapandemi og 26 energiske unge på opgaven, står selve bygningen næsten færdig. Der mangler blot badeværelserne, som VVS-lærlinge gjorde klar med alle de moderne faciliteter i september. Så nu skal rummene blot have et udseende, der passer til resten af huset. Og her har Dansk Håndværk fået kontakt til en lokal virksomhed, der laver fliser af genbrugte klinker.

– Der går normalt enormt meget til spilde, når man lægger fliser og sætter klinker op i et badeværelse. Men de har fundet en løsning, så man kan bruge resterne og få nogle sjove og spændende resultater. Det er helt i tråd med den genbrugstanke, der har været grundlaget for materialerne i renoveringen.

Det glæder jeg mig til at se, siger Mads Okking.

Begejstrede unge vil tilbage

Bag alle de flotte resultater har grundtanken været at vække begejstringen for renovering, restaurering og bygningsbevaring hos de lærlinge, der har deltaget.

Og det mener Dansk Håndværk i høj grad er lykkedes:

– De unge er kommet i blandede hold fra forskellige virksomheder rundt om i landet. De har haft forskellige udgangspunkter i forhold til deres fag, hvor de har været i deres uddannelsesforløb og hvilke opgaver den virksomhed, de kom fra, traditionelt udfører. Hver gang et hold lærlinge er kommet tilbage fra projektet, har vi ringet til dem for at høre, om de fik nok ud af opholdet eller om der var noget, vi skulle ændre. Og de har alle – uden undtagelse – været begejstrede og sagt, at de godt kunne tænke sig at komme tilbage. Det er jo, fordi de føler, at de har lært noget og har taget ejerskab til projektet, understreger Mads Okking.