Anders Holch Povlsen står kontorhuset med en markedshal på Aarhus Ø. Visualisering: Dorte Mandrup.
Anders Holch Povlsen står kontorhuset med en markedshal på Aarhus Ø. Visualisering: Dorte Mandrup.

Byrådet i Aarhus vedtog den 24. maj lokalplanen for at 3.100 kvadratmeter stort areal ved Nørreport.

I området mellem Bernhardt Jensens Boulevard og Kystvejen på Aarhus Ø vil Bestseller-ejer Anders Holch Povlsens AAA United bygge et stort kontorhus med en markedshal.

Visionen er ifølge lokalplanen at skabe en bebyggelse, der kan rumme virksomheder med fokus på bæredygtighed, mens der i markedshallen skal være butikslokaler. I alt kan der etableres 2.200 kvadratmeter butikker, men den enkelte butik må ikke være mere end 100 kvadratmeter stor.

Tanken er, at lokalerne skal indrettes til mindre butikker såsom reperationsvirksomheder, bæredygtige restauranter og butikker med økologiske fødevarer eller eksempelvis upcyclede møbler, tøj og cykler.

De mange plusord i lokalplanen og det store fokus på bæredygtighed og genbrug var dog ikke nok til at vække Enhedslistens begejstring for projektet.

– Vi mener, byggeriet er for højt og for utilpasset til omgivelserne, der er for lidt grønt, for lidt friareal og for lidt helhedstænkning, sagde medlem af Teknisk Udvalg, Solveig Munk (EL), på byrådsmødet. Hun stillede sig desuden tvivlende over for, om der er behov for de nye kontorlokaler.

I alt kan der bygges 14.000 kvadratmeter, hvor 12.000 indrettes til kontorer og markedshal, mens de sidste 2.000 kvadratmeter reserveres til overdækkede uderum. På bygningens øverste etage afsættes op til 1.400 kvadratmeter til en restaurant.

Mens Enhedslisten altså var yderst lunkne over for projektet, havde Det Radikale Venstre svært ved at få armene ned.

– Vi synes, at det her er et helt utroligt smukt byggeri, så det er ikke svært at være overvejende positiv for lokalplanen, sagde medlem af Teknisk Udvalg, Metin Lindved Aydin (R).

– Arkitekturen er generøs og giver noget til stedet, påpegede han videre. Desuden slog han fast, at han ville ønske, at man i “højere grad havde fulgt Knud Fladelands overordnede plan for de bynære havnearealer”.

Projektet er tegnet af Dorte Mandrup, og bygningen vil fremstå som fire kontoretager, der nærmest svæver over markedshallen, der beklædes med glas. Restauranten etableres i en tilbagetrukket etage øverst.

Læs mere om projektet og se flere visualiseringer af det kommende byggeri her.