Ifølge en pressemeddelelse fra Sweco er Spottet i Skive er et pionerprojekt om fremtidens bæredygtige byggeri og arealomlægning.
Det skal opføres i Elværkskvarteret på grunden, hvor Danish Crowns industrislagteri nedbrændte i 2007. Spottet er et af fire projekter, der indgår i forbindelse med omdannelsen af området.
Den planlagte bebyggelse skal rumme 40 boliger, fælles kontorfaciliteter, værksteder og et stort samlingsrum. Egnshuset skal fremme grøn teknologi og byggeri, lyder det fra Sweco, som gennem sit visionsprojekt for bæredygtighed, Det Planetære Projekt, spiller en central rolle i udviklingen af byggeriet og området.
Læs også: Grundfos bygger nyt hovedkvarter i Bjerringbro

De 40 boliger til studerende placeres i de øverste etager, mens stueetagen skal rumme fællesfaciliteter og lokaler til foreninger og erhvervslivet på Skiveegnen. Målet med projektet er at skabe en ny form for bæredygtig byudvikling.
Bag projektet står Foreningen Spottet med blandt andet DTU, GreenLab Skive, Business Skive, Skive College og KIS-Huset, som er et samarbejde med 40 af egnens virksomheder.
– Med Spottet skaber vi et miljø og en bygning, der giver mere tilbage, end den tager, og hvor der er plads til, at nye fællesskaber etableres og samles på tværs af erhverv, fagligheder og interesser, udtaler Lars Fjalland, bestyrelsesformand i Foreningen Spottet.
Arkitekter og ingeniører fra Sweco har tegnet og udviklet bygningen til Spottet. Navnet er Almanakken; Swecos bud på fremtidens bofællesskab, hvor bæredygtigt byggeri og arealforvaltning er integreret.
– Skive er én af Danmarks mest modige og visionære kommuner inden for den grønne omstilling. Så det er helt oplagt, at det er i Skive, at man udvikler og skaber Spottet som omdrejningspunkt og egnshus for innovation og regenerativt byggeri, udtaler Karl-Martin Buch Frederiksen, innovationschef og leder af Det Planetære Projekt i Sweco.
Læs også: Køb af ejendomme kan bane vej for ny bydel på havnen i Struer

– Jeg ser det som et forbilledligt og ansvarsfuldt projekt, hvor man udfordrer byudviklingens vanetænkning ved aktivt at bruge de planetære grænser som målestok. Projektet flugter med de ambitioner, vi arbejder med i Det Planetære Projekt.
Spottet har ambitioner om at blive en open source-model for fremtidens bæredygtige samfund.
Udover Sweco samarbejder Spottet med DTU og GreenLab Skive om at udvikle projektet til en skabelon for regenerativt byggeri og arealforvaltning, der kan inspirere andre byer i Danmark og i udlandet.
– Med Spottet får vi et fyrtårnsprojekt, der viser, hvordan Skive flytter sig som foregangskommune inden for grøn omstilling. Vi kombinerer stærke lokale kræfter med national og international ekspertise for at skabe et miljø, der tiltrækker kompetencer og nye samarbejder, udtaler Peder Christian Kirkegaard (V), Borgmester i Skive Kommune.
Partnerskab og finansiering

Projektet til 130 millioner kroner har støtte fra Skive Kommune, GreenLab Skive, Det Planetære Projekt og DTU.
Skive Kommune bidrager med knap 20 millioner kroner. Desuden omlægger kommunen for 25 millioner kroner Brårupgade som et særskilt anlægsprojekt, der ikke indgår direkte i medfinansieringen af Spottet.
I øjeblikket arbejder Spottet på at sikre finansiering via fondsmidler, så projektet kan realiseres fuldt ud.
Målet er at have de nødvendige midler på plads i løbet af 2025, så Spottet kan begynde sin fysiske opførelse i 2026. Finansieringsprocessen involverer ifølge Sweco tæt dialog med fonde og offentlige myndigheder, der ønsker at bidrage til en bæredygtig fremtid.
Læs også: Ny motorvej føres vest om Viborg
Skive tog det første skridt indenfor den grønne omstilling i 1977, da Solhaven – 14 eksperimenthuse med forskellige energiløsninger – bygges som de første i verden.
Siden har man blandt andet bygget Skive Rådhus, som blev Danmarks første CO2-neutrale kontorbygning, og i 2008 blev Skive udnævnt til én af landets tre første Energibyer.
I 2018 var der første spadestik på GreenLab Skive, som skal være et førende center for vedvarende energi, og i 2022 blev der bygget 41 autistboliger i Skive som det første cirkulære udbud i Danmark.
Om Det Planetære Projekt
Det Planetære Projekt er et visionært viden- og visionslaboratorium initieret af Sweco. Projektet arbejder med bæredygtig arealforvaltning og regenerativ byggeskik, hvor cirkulære ressourcer og biodiversitet spiller en central rolle.
Udover Almanakken bidrager Sweco gennem sit visionsprojekt for bæredygtighed, Det Planetære Projekt med fire innovationer i udviklingen af Spottet:
- En planetær lokalplan: Udvikling af en målbar lokalplansmodel bygget op omkring de planetære grænser og “doughnut”-økonomien.
- En planetær byggeskik: Udvikling af en byggeskik der tager afsæt i “waste-to-x” teknologier og brug af biogene materialer fra Skiveegnen.
- En planetær arealforvaltning: Udvikling af projektområdet som demonstrationsprojekt, hvor Danmarks fremtidige arealmuligheder vises til inspiration for egnen og resten af Danmark.
- Et planetært årshjul: Udvikling af Spottets fællesskab, hvor egnens mange aktører; kommunen, borgere, uddannelse, foreninger og virksomheder kan mødes omkring den grønne omstilling.
Kilde: Sweco.