En enig kommunalbestyrelse besluttede 30. maj, at Hvidovre Stadion skal gøres klar til Superliga-fodbold fra den kommende sæson, hvor Hvidovre IF spiller i Superligaen. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

– Det er en stor og historisk holdpræstation, der ligger bag HIF’s tilbagevenden til Superligaen efter 26 år. Jeg er godt tilfreds med, at der var enighed i Kommunalbestyrelsen om, at holdets hjemmekampe selvfølgelig skal spilles på byens stadion, selvom det betyder, at vi har skullet finde 15,8 millioner kroner, udtaler borgmester Anders Wolf Andresen (SF), i meddelelsen.

– Et flertal i Kommunalbestyrelsen var enige om, at vi kunne finde pengene ved at gennemgå kommunens anlægsbudget med en tættekam, så det har vi gjort – og det eneste projekt, der reelt bliver udskudt, er etablering af en sti til Brøndbyskoven. Opgraderingen har altså ingen negativ påvirkning på vores daglige drift i den kommunale kernevelfærd som dagtilbud, skoler og hjemmepleje, påpeger borgmesteren.

Den opgradering af Hvidovre Stadion, der nu er politisk besluttet og sat i gang, betyder, at græstæppet på stadion skal udskiftes til et, der lever op til Divisionsforeningens krav til en Superliga-bane.

Derudover skal der lejes og opsættes midlertidige tribuner i begge ender af stadion, så er bliver plads til et tilskuerantal på 10.000, mod de nuværende 6.600. Der skal installeres teknisk udstyr blandt andet et lyd- og lysanlæg og udstyr til VAR-systemet. Der skal også indrettes en VIP-lounge i Stadionbygningen. Der er desuden ansat en ekstern rådgiver som projektleder på arbejdet med at gøre Hvidovre Stadion Superliga-klar.

Hvidovre Kommune gør, hvad der er muligt for at nå at få Hvidovre Stadion opgraderet til Superliga-forhold til sæsonstarten allerede i juli. Bliver stadion ikke klar, er der mulighed for, at de to første kampe bliver udekampe, og hvis det opgraderede stadion derefter ikke er klar, må Hvidovre Fodbold leje et superligagodkendt stadion som “hjemmebane” til de kampe, der skal spilles indtil byens stadion, er klar.

Hvem skal betale?

I henhold til kommunalfuldmagtsreglerne er det ifølge Indenrigs- og Sundhedsministeriet lovligt, at en kommune “tilvejebringer, udvider og driver sportsanlæg med henblik på at medvirke til at fremme idrætten og tilgodese almenhedens interesse i at kunne overvære sportsligt underholdende sportskampe”.

Det er dog en betingelse, at kommunen modtager en leje for stadion, der som minimum svarer til markedslejen.

Ifølge advokatfirmaet Horten, fastslog det daværende Indenrigsministerium i 2001, “at kommunerne kan udleje sportsanlæg og indgå andre aftaler med professionelle fodboldklubber med hjemmel i kommunal­­­fuldmagten på betingelse af, at det sker på markedsvilkår”.

Med andre ord ender regningen for opjusteringen af Hvidovre Stadion i sidste ende hos fodboldklubben.

Hvidovre Kommune påpeger da også i pressemeddelelsen, at Hvidovre Fodbolds lejeaftale med kommunen som følge af opgraderingen vil blive justeret.

Det skal desuden afklares, om Hvidovre Atletik & Motion, som også benytter Hvidovre Stadion, fortsat vil kunne bruge græsbanen til eksempelvis kastediscipliner, når det nye og bedre græstæppe er lagt på, skriver kommunen.