Nye pantstationer bygget af træ

Dansk Retursystem står bag de nye pantstationer, der gør op med en forældet teknologi. De er bygget af træ med genanvendelse i højsædet.

Dansk Retursystem har i 2023 indviet en række nye pantstationer som erstatning for deres eksisterende, der blev lukket ned den 30. december 2022. Med implementeringen af ny teknologi, der gør det muligt at tælle og sortere op til 120 styks emballage i minuttet, samt nye digitale muligheder, har det været Dansk Retursystems ambition at forbedre den samlede brugeroplevelse.

Det er dog ikke kun funktionaliteten i de nye pantstationer, der sætter genanvendelse i højsædet. Bygningerne er nemlig konstrueret i træ med langtidsholdbar facadebeklædning fra Rockpanel, som indeholder op til 50 procent genvundet materiale. Det skriver Rockpanel i en pressemeddelelse.

‒ Det gav rigtigt god mening at benytte Rockpanel-pladerne her, fordi de genbruger tidligere materiale i nye produkter. Vi vil gerne leve op til vores egen mission ‒ ”practice what you preach”, siger Jane Foged, projektleder hos Dansk Retursystem.

Ud over at bestå af genanvendt materiale er pladerne også formstabile og holdbare, så pantstationerne kan stå mange år fremadrettet.

‒ Facadepladerne har en levetid på minimum 50 år, og en lang levetid er ligesom genanvendelse en vigtig faktor for bæredygtigt byggeri, forklarer Martin Bisgaard Gregersen, som er sales manager hos Rockpanel.

‒ Den lange levetid gælder ikke kun funktionelt som for eksempel formstabilitet – det gælder også pladernes farve, der ikke falmer over tid med en dokumenteret farveægthed. Det betyder blandt andet, at pladerne har meget lav vedligeholdelse tilføjer han.

Håndværkerne har også glæde af det solide materialevalg

Nye pantstationer bygget af træ. Foto: PR.
Nye pantstationer bygget af træ. Foto: PR.

Facadepladerne fra Rockpanel vejer mindre end tilsvarende plader på markedet, og det er en fordel for håndværkerne.

‒ Den lavere vægt betyder, at pladerne er nemmere at håndtere. Samtidig kan pladerne bearbejdes med almindeligt standardværktøj, der også anvendes til træ. Pladerne skal derfor ikke forbores og kan tilpasses ude på pladsen. At kanterne ydermere ikke skal kant forsegles sparer masser af tid. Det giver glade håndværkere, fortæller Martin Bisgaard Gregersen.

At facadepladerne er nemme både at forarbejde og skære til, kan byggeleder hos Raunstrup, Jens Knudsen, nikke genkendende til:

‒ Pladerne fra Rockpanel er mere formstabile, og de knækker ikke så nemt. De ikke er helt så hårde at arbejde med, og derfor kan jeg bruge almindeligt skæreværktøj til dem, fortæller Jens Knudsen.

Raunstrup har stået for installationen af pladerne på pantstationerne, og Jens Knudsen fremhæver, at pladerne er lette at arbejde med, ligesom de har en god holdbarhed.

‒ Jeg har anvendt Rockpanel-pladerne mange gange før. Selvom det er 10 år siden, jeg monterede de første plader, har jeg aldrig modtaget nogen reklamationer på dem, afslutter Jens Knudsen.