Der er godt nyt for danske boligejere, som tidligere har enten oplevet eller frygtet indbrud i hjemmet. De seneste år har der nemlig været en tendens til, at antallet af indbrud i private boliger er faldet – især i årene under corona, hvor danskerne i højere grad befandt sig hjemme.

Den positive udvikling med færre indbrud er dog fortsat ind i 2023, hvor der ifølge Danmarks Statistik er blevet anmeldt 3281 indbrud i årets første kvartal, hvilket er 12 procent færre end samme periode året før.

– Det er meget glædeligt, at antallet af indbrud i årets første måneder er færre end sidste år og i det hele taget færre end længe. Vi tror på, at det er resultatet af en fokuseret og bred forebyggelsesindsats fra både kommuner, politi, en lang række aktører og ikke mindst borgerne. Når det er sagt, ligger indbrudsniveauet i Danmark stadig højt, og vi ved, det skaber utryghed. Det er derfor vigtigt, at vi fortsætter den gode og fælles indsats, siger Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt, der er en indsats skabt af TrygFonden og den filantropiske forening Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

Men det er ikke blot antallet af indbrud, som er på tilbagegang. Det samme gør sig nemlig gældende for danskernes frygt for ubudne gæster i hjemmet. Det viser en ny undersøgelse foretaget af dørproducenten Swedoor i samarbejde med dataindsamlingsbureauet Bilendi, hvor det fremgår, at hele 63 procent af danske boligejere slet ikke bekymrer sig eller blot i lav grad bekymrer sig om indbrud.

LÆS OGSÅ: NYT PROJEKT SKAL ØGE GENANVENDELSEN AF BRUGTE DØRE

– Vi kan se en tendens til, at mere end halvdelen af danskerne ikke bekymrer sig om indbrud i deres bolig. Det er utroligt positivt, at færre danskere går rundt med en reel frygt for ubudne gæster, hvilket naturligvis er et resultat af det faldende antal af indbrud. Derudover skal udviklingen også ses i lyset af, at sikkerhed og forebyggelse har stået højt på dagsordenen de seneste år, når boligejere har skulle vælge byggematerialer til hjemmet, fortælle Hauke Thiessen, der er salgsdirektør hos Swedoor i Danmark.

– Hos Swedoor har vi generelt oplevet, at mange boligejere er blevet mere bevidste om, hvordan de selv kan mindske risikoen for ubudne gæster, og det er helt sikkert noget af det, som nu afspejles i statistikkerne. Flere og flere vælger simpelthen at prioritere indbrudssikre materialer som vinduer og døre, der er vanskeligere for tyven at bryde igennem.

Selv om de faldende indbrudstal er positivt nyt for boligejerne, er der alligevel i den kommende tid ekstra god grund til at tage sine forholdsregler, da sommeren generelt er højsæson for indbrud. Sådan lyder det fra Hauke Thiessen, der opfordrer til, at man sørger for at sikre boligens mest udsatte områder som døre og vinduer.

Gode råd til at undgå indbrud

  • Beskyt boligens svage punkter med sikkerhedsklassificerede døre og vinduer.
  • Lås og luk alle døre og vinduer – også skur og garage.
  • Få naboen til at holde øje med huset, mens du er væk.
  • Gem dine værdigenstande.
  • Overvej at installere en alarm.

Færre boligejere bekymrer sig om indbrud

Kilde: Forbrugerundersøgelse foretaget af Swedoor i samarbejde med dataindsamlingsbureauet Bilendi.

Om undersøgelsen

Forbrugerundersøgelsen er foretaget af Swedoor i samarbejde med dataindsamlingsbureauet Bilendi i april 2023, hvor der er indsamlet data fra 1.000 nationalt repræsentative respondenter, som bor i ejer- eller andelsbolig.

Undersøgelsen er gennemført som en webbaseret undersøgelse ved brug af Bilendis datamålingsløsning, hvor tilfældigt udvalgte respondenter, og data er indsamlet efter nationalt repræsentative kvoter på køn, aldersgruppe og region.

Kilde: Swedoor / Bilendi.