Olav de Linde får både DGNB Guld og Hjerte for renovering og omdannelse i Odense

Ejendomsselskabet Olav de Lindes renovering af kornlageret på Havnegade på havnen i Odense har opnået DGNB-certificering med Guld og Hjerte.

Ejendomsselskabet Olav de Linde har forvandlet det gamle kornlager på Havnegade 16 i Odense til to moderne kontorlejemål.

To år efter at Ejendomsselskabet Olav de Linde skød renoveringen og transformeringen blev sat i gang, er indsatsen nu blevet belønnet med både DGNB Guld og Hjerte. Det skriver ejendomsselskabet i en pressemeddelelse.

– Omfanget af den her renovering ville i sig selv ikke tage pusten fra os i forhold til de ejendomskomplekser, vi ellers har renoveret her i Odense og Aarhus, men det giver en ny dimension og læring til byggeprojektet, at vi har haft DGNB-arbejdet med i ligningen, udtaler Olav de Lindes afdelingsdirektør i Odense, Lars Friis Christensen..

Det gamle kornlager er fra 1926 og omfatter to haller på i alt 3.980 kvadratmeter i anden række til kajkanten. Indtil renoveringen gik i gang i 2022, har bygningen primært været brugt som opbevaringshal.

Læs også: Olav de Linde får overskud på 179 millioner

Arbejdet med at efterleve kriterierne for at komme i betragtning til en DGNB Guld-certificering har sat sit præg på dele af renoveringsprocessen. Blandet andet har ejendomsselskabet fået udarbejdet en såkaldt EPD – også kaldt Miljøvaredeklaration – på selskabets genbrugssten, der blandt andet er blevet afrenset med håndkraft og opbevaret på genbrugte paller.

Faktisk er stort set alle procedurer blevet set efter i sømmene. Projektleder ved Ejendomsselskabet Olav de Linde, Morten Jørgensen, har stået i spidsen for renoveringen:

– Der er selvfølgelig processer, som vi skulle gentænke i forbindelse med DGNB-arbejdet. Særligt når der ikke var mange fortilfælde at læne sig op ad. Men ellers har vi i det grove træk faktisk renoveret bygningen, som vi ellers ville gøre, nemlig ved at bevare så meget af de originale materialer, håndværk og arkitektoniske udtryk og bringe det op til en nutidig standard, så bygningen kan fungere 50-100 år ud i fremtiden i en ny funktion. Det er der ikke noget nyt i, at vi gør, siger han.

Læs også: Radiatorfabrik skal omdannes til 520 boliger

I januar flyttede 180 Rambøll medarbejdere ind i de nyrenoverede topmoderne kontorfaciliteter. Medarbejderne kan glæde sig over DGNB Hjertet, som belønner bygninger, der gør en ekstra indsats for brugernes velvære.

Som lejer har Rambøll dog også stillet bæredygtighedskrav til transformationsprojektet.

– Et så spektakulært transformationsprojekt som dette, hvor løsningerne udvikles undervejs i projektet, kan kun lade sig gøre ved et meget tæt samarbejde mellem alle parter. Vores samarbejde med Ejendomsselskabet Olav de Linde har været konstruktivt, visionært og positivt i alle henseender, og vi har suppleret vores fagligheder og spillet hinanden bedre undervejs, siger Carsten Knage Olsen, kontorleder for Rambølls kontor i Odense.

Renoveringen har desuden ageret pilotcase på en ny manual, udarbejdet af Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

Line Nørmark Jakobsen, partner og chef for bæredygtighed i byggeriet i rådgivningsvirksomheden Transition, er ikke i tvivl om, at hvis vi for alvor skal reducere vores klimaaftryk, så skal vi i højere grad arbejde med den eksisterende bygningsmasse.

– I mange tilfælde ville man i en lignende situation vurdere det nemmere at rive bygningen ned, starte forfra og tegne det, man gerne vil have. Kvaliteten i dette projekt er netop alt det bevarede. Med få greb er man lykkedes med at fremhæve bygningens arkitektoniske kvaliteter, og skabt en fuldstændig fantastisk bygning at opholde sig i. Samtidig har bygningen et lavt klimaaftryk – næsten det halve af, hvad kravene er i dag, hvis du skal bygge nyt. Man ville aldrig kunne bygge sådan en bygning som den her i dag, udtaler Line Nørmark Jakobsen.

Læs også: Klar med plan for nyt hotel i Odense

Ifølge Line Nørmark Jakobsen er det ikke så ligetil at arbejde med DGNB-certificering af renoverede bygninger.

– Ved renoveringsprojekter er der mange aspekter der er låst i forhold til de eksisterende konstruktioner og rumligheder. Dermed kan det være en udfordring at opnå gode evalueringer på f.eks. dagslys, u-værdier og tilgængelighed, men jeg synes, at vi er nået virkelig godt i mål.

Ejendomsselskabet Olav de Linde er grundlagt i 1974 og har i dag en ejendomsportefølje på godt 521.000 udlejede kvadratmeter i drift og cirka 130.000 kvadratmeter under udvikling i Aarhus, Odense og København.