Over 100 lejeboliger på vej i Holbæk

Stramme lånevilkår får projektudvikler til at sadle om. Projekt med 103 ejer- og andelsboliger bliver i stedet til lejelejligheder.

Første etape af Holbæk Have er ved at være færdigbygget med rækkehuse og etageboliger, veje, stier og grønne områder, som projektudviklerkoncernen FB Gruppen gennem de seneste 3,5 år har opført og etableret.

Det skriver projektudvikleren i en pressemeddelelse.

Onsdag var der rejsegilde på projektet Primula Hus, der er det sidste byggeri i første etape. Bygningen kommer til at rumme 103 lejligheder, parkeringskælder og grønne gårdrum.

I sin tale takkede ved rejsegildet administrerende direktør Hans-Bo Hyldig fra FB Gruppen håndværkerne.

– Vi er glade for, at I bygger så fine huse, som både vi som bygherre og de kommende beboere kan være stolte af at bo i, sagde Hans-Bo Hyldig i sin tale.

Primula Hus og nabobyggeriet var oprindeligt planlagt som ejer- og andelsboliger, men ifølge FB Gruppen har bankernes stramninger til boligkøbere gjort det svært for mange især unge at komme ind på boligmarkedet.

Læs også: Visionsplan for stationsområdet i Holbæk er vedtaget

Derfor har FB Gruppen besluttet at beholde de to sidste byggerier selv og i stedet tilbyde boligerne til udlejning. De kommende 103 lejelejligheder vil stå klar til indflytning i december 2024.

Arkitekt Søren Yde fra arkitektfirmaet Holscher Nordberg fortalte ved rejsegildet om de arkitektoniske overvejelser, der ligger bag Primula Hus.

– En række af byggerierne rundt om Holbæk Have er præget af den periode i dansk arkitektur, man kalder ”Bedre Byggeskik”. Det har inspireret os til arkitekturen for Primula Hus med gedigne materialer og en række nyfortolkninger blandt andet af Dannebrogsvinduer, og hvor murstenenes farver er inspireret af perioden dengang, fortalte Søren Yde.

– I helhedsplanen for Holbæk Have er de enkelte byggerier også skalamæssigt tilpasset i respekt for de eksisterende boliger rundt om området. Tættest på naboerne er bygningerne lavest ned til to-tre plan og inde i midten af området er der så op til fem-seks etager. Og netop den dimensionering er Primula Hus designet efter, sagde Søren Yde.

Fra styringsentreprenøren Ingcon takkede projektleder Torben Vestergaard bygherren, samarbejdspartnerne og særligt håndværkerne for indsatsen.

– I er i gang med 7.250 kvadratmeter kvalitetsbyggeri med en hastighed, et engagement og en punktlighed, der kun kan aftvinge respekt. Tak til jer for at gøre en forskel på byggepladsen hver eneste dag. Også tak til Holbæk Kommune, leverandører og FB Gruppen for samarbejdet.

Lokalplanen for anden etape af Holbæk Have er i politisk proces. Illustration af den samlede bebyggelse.
Lokalplanen for anden etape af Holbæk Have er i politisk proces. Illustration af den samlede bebyggelse.

Klar til anden etape af Holbæk Have

Inden længe går FB Gruppen i gang med anden etape, der er de ejendomme, der skal bygges lige syd for Primula Hus og ved den gamle Stadion Hal.

Den anden etape vil dække cirka fem hektar og omfatter omkring 285 etageboliger samt et plejehjem, et fælleshus og en kommunal daginstitution, som politikerne har afsat 50 millioner kroner til.

Lokalplanen er i proces, og i den forbindelse skal Holbæk Kommune se på infrastrukturen og adgangsforholdene for det følgende etaper.

Læs også: Så meget voksede de danske kommuner i 2023

– Det bidrager vi også gerne med, så både naboernes og de bløde trafikanters ønsker og sikkerhed bliver tilgodeset. For det er vigtigt, at så mange som muligt kan se sig selv i udviklingen af Holbæk by og Holbæk Have, sagde Hans-Bo Hyldig.

I alt bliver der bygget 1.000 boliger i Holbæk Have, som FB Gruppen udvikler frem mod 2030.