Plan for boliger og butikker midt i Skanderborg er vedtaget

En ny lokalplan giver mulighed for 6.000 kvadratmeter boliger og butikker på Adelgade midt i Skanderborg. Lokal udvikler står bag projektet.

Ny lokalplan skal bane vejen for nybyggeri af boliger og butikker på Adelgade i Skanderborg. Foto: Skanderborg Kommune.
Ny lokalplan skal bane vejen for nybyggeri af boliger og butikker på Adelgade i Skanderborg. Foto: Skanderborg Kommune.

Politikerne i byrådet i Skanderborg Kommune vedtog den 20. marts endeligt lokalplanen for et 3.920 kvadratmeter stort areal mellem Adelgade og Gasværksvej midt i byen.

Området omfatter blandt andet en en byggetomt på adressen, hvor Munkekroen tidligere lå, indtil bygningen blev fjernet i august 2018.

Det er efter anmodning fra Damgaard Ejendomme, som blandt andet ejer ejendommene på Adelgade 49A og 51, at lokalplanen er blevet udarbejdet.

Det lokale ejendomsselskab ejer adskillige bygninger i området. Tilbage i 2015 købte Damgaard Ejendomme således syv ejendomme af konkursboet efter Svend Erik Søberg, der i september 2014 fik erklæret begge sine firmaer, Søberg Ejendomme og Søberg Ejendomsservice, konkurs.

Lokalplanen omfatter således også ejendommene på Adelgade 47 og 49 mod syd og Adelgade 53, 55, 57 og 59 mod nord mellem Bloms Butikker og den eksisterende etageboligbebyggelse på hjørnet af Adelgade og Vestergade.

Læs også: Skanderborg på vej med udbud af plejecentre for næsten en halv milliard

Planen skal gøre det muligt at opføre en ny bebyggelse i 4,5 etager med butikker og caféer samt frisører og lignende i stueplan og boliger på etagerne derover. Mod gårdrummet må bebyggelse indrettes med parterre og fremstå i op til 5,5 etager.

Endelig er det lokalplanens formål at muliggøre nedrivning af eksisterende bebyggelse, herunder tre bevaringsværdige byhuse byggeri på Adelgade 51, 53 og 55. Den øvrige facadebebyggelse Adelgade 47, 49, 57 og 59 udgøres af nyere byggeri opført henholdsvis 1953, 1961, 1969 og 1996.

Grønt lys til solceller

Skanderborg Kommune skønner, at lokalplanen giver mulighed for byggeri af i alt 1.050 kvadratmeter erhvervsareal og cirka 5.280 kvadratmeter boliger i byggeprojektet med navnet Munkegården.

– Så er det lige ved og næsten, at der kan blive bygget noget, der hvor Munkekroen lå før, sagde formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget Claus Leick (SF), på byrådsmødet, hvor lokalplanen blev endeligt vedtaget.

Læs også: Detailkæde vil bygge nyt hovedkvarter i Skanderborg

Han understregede, at lokalplanen har været lang tid undervejs. Da lokalplanen i november 2023 blev sendt i offentlig høring, besluttede politikerne også, at muligheden for at etablere solceller på facader og tage skulle undersøges i høringsfasen.

Her er man kommet frem til, at lokalplanforslaget ikke udelukker tagflader med solceller, så længe tagflader fremstår i sorte, mørkegrå, dæmpede røde eller brune farver.

Blandt Damgaard Ejendommes sidste projekter

Området står i det hele taget over for opgraderinger, idet Skanderborg Kommune har afsat et stort tocifret millionbeløb til forskønnelse og byfornyelse af den sydlige del af Adelgade.

Damgaard Ejendomme er desuden involveret i et projekt med 16.300 kvadratmeter bolig- og erhvervsbyggeri i nabolaget.

Et af de fem forslag til Munkegården. Visualisering: Pluskontoret Arkitekter.
Et af de fem forslag til Munkegården. Visualisering: Pluskontoret Arkitekter.

De to store projekter kan dog meget vel blive de sidste for det lokale ejendomsselskab, der ejes af den lokale udvikler Finn Damgaard.

Læs også: Omdannelse af maskinfabrik til boliger er godkendt

– Når jeg er færdig med mine to store projekter i Skanderborg, laver jeg ikke flere, der kræver en lokalplan. Jeg har simpelthen ikke energi til at skulle afsætte 10 år, hver gang der skal udarbejdes en lokalplan, sagde Finn Damgaard, tilbage i december 2023 til SkanderborgLiv.

Der findes endnu ikke nogen illustration af det endelige projekt, men Damgaard Ejendomme har fået udarbejdet fem forskellige forslag, hvoraf dele ifølge SkanderborgLiv forventes at kunne bruges som inspiration til et projektforslag.