Prisen på nyt plejehjem ved Aalborg stiger med over 30 procent

Det kommende plejehjem i Klarup ved Aalborg skulle koste knap 110 millioner kroner, men prisen for byggeriet ender med at blive noget højere.

Aalborg Kommune har i samarbejde med Alabu Bolig længe arbejdet på etablering af et nyt demensegnet plejehjem på et areal mellem Lodsholmsvej og Jørgensmindevej i Klarup som erstatning for det eksisterende plejehjem Hellashøj.

Byrådet i Aalborg godkendte i første omgang økonomien i projektet i november 2020. Dengang lød den forventede pris på byggeriet af de 60 plejeboliger på 109,6 millioner kroner.

Licitationen blev holdt i august 2021 med et resultat, der viste massive overskridelser, som ikke kunne reduceres tilstrækkeligt alene via sparerunde.

Alabu Bolig skal bygge et nyt plejehjem i Klarup. Illustration af facader: Kjaer & Richter.
Alabu Bolig skal bygge et nyt plejehjem i Klarup. Illustration af facader: Kjaer & Richter.

I oktober 2022 godkendte politikerne, at anskaffelssummen kunne forhøjes med knap 22 millioner kroner, men det slår tilsyneladende ikke til.

Sagen var på dagsordenen i byrådet den 27. maj 2024, og her godkendte politikerne en samlet anskaffelsessum på 144,5 millioner kroner. Dermed er prisen på boligdelen af projektet i alt steget med næsten 35 millioner kroner.

– Det er nok ikke det mest optimale sted at bygge, men det havde vi jo ligesom kunnet se ind i, lød det på byrådsmødet fra by- og landskabsrådmand Jan Nymark Thaysen (V), der påpegede, at Venstre tidligere på sarkastisk vis har angivet, at området passer godt som “en nordjysk pendant til Venedig” med henvisning til billeder af ænder, der svømmede rundt i vandhuller på grunden.

Det kommende plejehjem i Klarup skal indeholde 60 fleksible et-værelses boliger med eget bad og tekøkken samt fælles opholdsrum.

Mens Alabu Bolig er bygherre på de 60 plejeboliger, er Aalborg Kommune bygherre på de servicearealer, der skal opføres i tilknytning til boligerne.

Alabu Bolig skal bygge et nyt plejehjem i Klarup. Illustration: Kjaer & Richter.
Alabu Bolig skal bygge et nyt plejehjem i Klarup. Illustration: Kjaer & Richter.

Prisen for byggeriet af de kommunale servicearealer er steget tilsvarende og ligger nu på godt 18 millioner kroner, så den samlede pris for plejehjemmet lander på 162,5 millioner kroner.

Det nye plejehjem vil fremstå som fire sammenhængende bygningsvoluminer i henholdsvis én og to etager. Bebyggelsen udformes overvejende i tegl og med flade tage.

Byggeriet holder sig inden for den eksisterende lokalplan, og det kommende plejehjem forventes færdigt midt 2026.

Boligerne bliver 75 kvadratmeter store og får en månedlig husleje på 8.870 kroner. Projektet er tegnet af Kjaer & Richter.