Rådmand: Vi gør en dyd ud af at bygge videre på historien

Nyt parkeringshus i Sydhavnskvarteret i Aarhus skal bidrage til bylivet, og det er nøje afstemt med omgivelserne, lyder det fra rådmand.

Byrådet i Aarhus besluttede på det seneste byrådsmøde at sende lokalplanen for et nyt parkeringshus i Sydhavnskvarteret i otte ugers offentlig høring. Ifølge en pressemeddelelse fra Aarhus Kommune lægger lokalplanen op til, at parkeringshuset skal blive en attraktion i det nye bykvarter. Tagetagen er udformet som et landskab og indrettes med beplantning, udsigtssteder og plads til, at man kan slå sig ned og nyde området fra toppen, skriver kommunen.

– Vi gør en dyd ud af at bygge videre på historien, så vi bevarer den urbane og kreative stemning, som i forvejen er i Sydhavnen. Det er en kæmpe foræring, at man allerede kan fornemme sjælen og det levede liv i den del af Aarhus. Og så skal bygningen bidrage til bylivet, vi gerne vil fremme i området, samtidig med at vi løser det parkeringsbehov, som kvarterets medarbejdere og besøgende helt naturligt vil have, udtaler Nicolaj Bang (K), rådmand for Teknik og Miljø, i meddelelsen.

Der vil være adgang til tagfladen på det 24.500 kvadratmeter store parkeringshus via ramper og trapper, og tagfladen bliver desuden forbundet med Kulbroen, som er den kommende gangforbindelse på den gamle kulkranbro. Den vil via en ny bro over Spanien give direkte adgang til Frederiksplads og videre til Bruuns Galleri og Aarhus Hovedbanegård, så havneområdet bindes sammen med Midtbyen.

Op til 800 parkeringspladser

I forslaget til lokalplanen er målet et parkeringshus i op til seks etager med maksimalt 800 parkeringspladser. Facaden følger tagets form og bliver lavere mod byrum i mindre skala og højere mod høj bebyggelse. Parkeringshuset beklædes i rustrøde farver med eksempelvis stål eller aluminium, så det passer til eksisterende og nye bebyggelser i Sydhavnen, der er opført i røde teglsten, skriver Aarhus Kommune.

– Kulhuset bliver en del af Aarhus’ skyline, og derfor er det særligt vigtigt for mig, at det er nøje afstemt med omgivelserne. Det synes jeg er lykkedes her, hvor byggeriet ikke er så højt, ligesom facaderne kommer til at passe til områdets lidt rå udtryk, siger Nicolaj Bang i pressemeddelelsen.

Kulhuset, som det kommende parkeringshus er døbt, er skabt i samarbejde mellem Nordland Arkitekter (tidligere Draw Studio), C. F. Møller Architects, MOE Artelia Group, Urgent Agency og Institut for (X).

Læs mere om parkeringshuset og se flere visualiseringer her.