Herning Kommune gik ifølge en pressemeddelelse fra kommunen ind i 2022 med en forventning om at sælge erhvervsgrunde med et samlet areal på 71.000 kvadratmeter. Tal fra kommunens afdeling for grundsalg viser dog, at der allerede i første halvdel af 2022 blev solgt 238.425 kvadratmeter erhvervsjord.

For kommunens borgmester Dorte West (V) er det en kærkommen overraskelse.

– Jeg er rigtig glad for, at så mange gerne enten vil udvide deres eksisterende virksomheder eller etablere helt nye virksomheder. Vi har et fantastisk område at drive virksomhed i, og vi arbejder hver dag for at skabe det bedst mulige erhvervsklima. Så det er klart, at jeg er meget tilfreds med, at så mange har lyst til at købe jord og bygge nyt erhverv i Herning Kommune, udtaler borgmesteren i meddelelsen.

I kommunens afdeling for grundsalg sidder grundsalgskoordinator Anne Mette Skjærlund Knudsen. Hun peger på, at virksomhederne under coronapandemien byggede ufortrødent videre.

– De to år med corona har været de vildeste salgsår, og markedet har været gunstigt, udtaler hun.

– Blandt køberne er der en blanding af virksomheder, som ønsker at bygge til for at få mere plads, mens andre projekter er nybyggeri. Det vil sige, at vi har en del salg til helt nye virksomheder, der skal bygge på en bar mark, og som måske flytter hertil fra en anden kommune. Det er helt vildt, og det er ikke hver dag, vi oplever det.

En statistik over grundsalget i Herning Kommune fra de seneste fem år viser, at salget af erhvervsjord tog et ordentligt hop i 2019, og så igen i både 2021 og 2022. Salget ligger altså langt højere i 2022, end salget i de fem foregående år.

– 2022 må siges at være særdeles tilfredsstillende. Blandt andet har salget af et stort stykke erhvervsjord til virksomheden Topsoe på mere end 73.000 kvadratmeter selvfølgelig rykket ved statistikken, men også uden det salg ligger vi stadig over sidste års niveau. Og 2022 er jo heller ikke slut endnu, siger Anne Mette Skjærlund Knudsen.