Fra forundersøgelsen Fabrikken - fra industriområde til kulturhus. Udarbejdet af Anne Mette Exner Arkitektur med flere.
Fra forundersøgelsen Fabrikken - fra industriområde til kulturhus. Udarbejdet af Anne Mette Exner Arkitektur med flere.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

PN Beslags historiske produktionsbygninger i Brønderslev skal omdannes til et nyt kulturhus med navnet Kulturområde Hedelund for 130 millioner kroner.

Brønderslev Kommune, Vildmosemuseet og Brønderslev Amatørscene står bag projektet, som støttes af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og den filantropiske forening Realdania med 45 millioner kroner hver.

Det skriver Realdania i en pressemeddelelse.

Industrikomplekset i dag ligger centralt i byen, men over de seneste år er produktionen flyttet fra de historiske bygninger, som har ligget delvist ubrugte hen. I 2021 vedtog politikerne i byrådet Brønderslev byråd en vision for omdannelsen af bygningerne, hvoraf flere er bevaringsværdige.

– De små og mellemstore byer i Danmark spiller en vigtig rolle i vores liv og hverdag. Byerne rummer stærke kræfter, som kan medvirke til, at de fortsat er attraktive og velfungerende – hér i form af Brønderslev Amatørscene og Vildmosemuseet, udtaler filantropidirektør i Realdania Nina Kovsted Helk.

Læs også: Byggeri af ny neurorehabilitering i Brønderslev på vej i udbud

– Godt understøttet af Brønderslev Kommune er det nu blevet muligt at realisere et projekt, som skal være et eksempel på, hvordan man kan udnytte et historisk kulturmiljø til at skabe et levende sted for læring, trivsel og oplevelser.

Konkret skal fire sammenhængende produktionsbygninger omdannes til et aktivitets- og kulturhus med teatersal, en biografsal, en kulturskole, et museum, et spisested samt administration, mødelokaler og et åbent, indendørs aktivitetstorv, hvor blandt andre Brønderslev Amatørscene, Vildmosemuseet og Kulturskolen Brønderslev skal have til huse.

Inden omdannelsen kan gå i gang, skal der holdes en arkitektkonkurrence. Der bliver også etableret en særskilt fond, som skal stå for byggeriet.

Fakta om Kulturområde Hedelund

Kulturhusets realisering er budgetteret til cirka 130 millioner kroner. Brønderslev Kommune finansierer med 30 millioner kroner, Vildmosemuseet med 10 millioner kroner og Brønderslev Amatørscene med 5 millioner kroner.

Projektet støttes af Realdania med 45 millioner kroner, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal med 45 millioner kroner, og Det Obelske Familiefond med 2,5 millioner kroner.

Kulturhuset har foreløbigt fået navnet Fabrikken, og skal huse blandt andet teater- og biografsal, museum, spisested og kulturskole.

Projektet er udviklet af Vildmosemuseet og Brønderslev Amatørscene i samarbejde med Brønderslev Kommune.

Kilde: Realdania.