Strandstræde i Nysted har fået en overhaling. Foto: Guldborgsund Kommune.
Strandstræde i Nysted har fået en overhaling. Foto: Guldborgsund Kommune.

I Nysted er Strandstræde netop blevet renoveret. Hvor strædet tidligere havde asfaltbelægning, er det nu ført tilbage til et udseende svarende til år 1900 med brostensbelægning og nye lygtepæle i en stil, der passer til perioden.

Det skriver Guldborgsund Kommune i en pressemeddelelse.

– Vi har strenge krav til husenes udseende i Nysted for at bevare den historiske perle, som byen er, siger formand for Teknik, Klima og Miljøudvalget Jesper Blomberg (M).

– Derfor var det helt naturligt at tilbageføre strædet, så det lever op til samme høje standard. Resultatet er blevet rigtigt flot, og møder også allerede stor ros i området. Derfor håber vi også, at mange vil gøre os selskab, når vi lige om lidt indvier Strandstræde.

Det er ikke kun den historiske tidsperiode, der er taget hensyn til i renoveringen. Der er også testet flere tiltag, som gør renoveringen mere bæredygtig end en vanlig renovering.

I konstruktionen af vejen er der brugt mindre bundgrus end normalt, hvilket har reduceret mængden af jord, der skulle flyttes og deponeres. Dette har også betydet, at der er sparet på udgravning af råstoffer i grusgrave. Denne løsning har reduceret lastbilkørsel til og fra byggepladsen og minimeret gravearbejdet i forbindelse med håndtering af jord og grusmaterialer.

Læs også: Idéer til udvikling af gammel bygning i Nykøbing Falster efterlyses

Brostenene er genbrug, hvilket har elimineret behovet for nye råstoffer til belægningen.

For at imødekomme fremtidige ændringer i regnvandshåndtering i Nysted, er afvandingsplanlægning og kloakering blevet ændret og tilpasset. Regnvand og øvrigt spildevand er separeret, og i forbindelse med håndtering af regnvand er der ikke rørlagt kloakering, hvilket vil sikre en nemmere og billigere drift og vedligeholdelse i fremtiden.

– Alt i alt er renoveringen et eksempel på, hvordan vi kan balancere omkostninger og langtidsholdbarhed, mens vi tager hensyn til miljøet og vores historiske arv. Hvis renoveringen lever op til vores forventning, er der ingen tvivl om, at det kan blive vejen frem i lignende renoveringer i fremtiden, siger udvalgsformanden.

Selvom strædet nu har brostensbelægning er der stadig taget hensyn til tilgængelighed. Et felt med glatslebne og jetbrændte brosten er blevet etableret i hele strædets længderetning.

Denne type belægning er mere jævn end traditionelle brosten, hvilket forbedrer tilgængeligheden for handicappede.

Indvielsen foregår onsdag den 17. april klokken 16.30-17.30, og kommunen oplyser, at alle er velkomne.