Hvidovre Stadion. Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur.
Hvidovre Stadion. Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur.

Hvidovre IF har lige nu stor sportslig succes og er oprykningskandidat til den kommende sæson i Superligaen, der begynder i juli måned 2022. Klubben ligger i oprykningsspillet i den næstbedste række, NordicBet Ligaen, aktuelt nummer fire med blot to point op til AC Horsens og Lyngby, der indtager de to pladser, der giver adgang til landets bedste række i den kommende sæson.

Derfor har Hvidovre Kommune afdækket mulighederne for at tilgodese de krav, som Divisionsforeningen stiller til stadionfaciliteterne for klubber i Superligaen. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

En oprykning vil blandt andet betyde, at der skal etableres ekstra tribuner til cirka 3.400 tilskuere, så den samlede kapacitet bliver på mindst 10.000 personer. Der skal også etableres et VIP lounge-område til mindst 300 personer med uforstyrret udsyn over banen, og så skal der etableres TV-studie og tårne til TV-kameraerne.

Udvidelse af Hvidovre Stadion kræver ny lokalplan

Udvidelsen kræver en ændring af lokalplanen, og derfor besluttede kommunalbestyrelsen på sit seneste møde den 26. april 2022 at sende et nyt lokalplanforslag for området i høring i fire uger.

– En ny lokalplan skal sikre, at man hurtigere kan komme i gang med ændringerne af stadion, hvis det bliver aktuelt. Selvom jeg personligt er fodboldbegejstret, så betyder det ikke, at vi har besluttet at ombygge Hvidovre Stadion, eller at kommunen skal betale for det – det handler blot om at få plangrundlaget på plads, understreger borgmester i Hvidovre Kommune, Anders Wolf Andresen (SF).

Lokalplanforslaget fastlægger et byggefelt nord for opvisningsbanen til brug for opstilling af en ekstra tribune til 3.400 tilskuere. Den ekstra tribune forventes opbygget i en stålkonstruktion med plastiksæder. Tribunen bliver cirka 100 meter lang, 14 meter bred og 14 meter høj.

Sydvest for opvisningsbanen er der placeret et byggefelt til brug for opstilling af et VIP lounge-område til mindst 300 personer med uforstyrret udsyn over banen. Denne bebyggelse forventes opbygget af to pavilloner i to etager, der stilles oven på en etage af stålcontainere eller en bærende stålkonstruktion. Oven på de to pavillonetager etableres eventuelt et TV-studie med udsyn til tre sider samt en tagterrasse. Der kan dermed etableres bebyggelse i op til fire etager i dette byggefelt. Bebyggelsen forventes at fået omfang på 350 kvadratmeter. Bebyggelsens højde afhænger af konstruktionen, men forventes at blive mindre end 12 meter.

Lokalplanen giver også mulighed for at etablere tårne til TV-kameraer, billetboder, boder til merchandise og andre mindre bebyggelser, der er nødvendige for driften af anlæggene og arrangementer på stadion. Desuden sikrer lokalplanen to bevaringsværdige bygninger – den gamle klubhus- og omklædningsbygning og tribunebygningen – mod nedrivning og udvendige ændringer, der svækker bygningernes bevaringsværdi.

De indledende undersøgelser tyder på, at den midlertidige udvidelse vil løbe op i 29 millioner kroner. Kommunalbestyrelsen har dog ikke taget stilling til, om man vil afsætte penge til at gennemføre ændringerne.

Tiltagene overvejes desuden kun udført, hvis Hvidovre IF rent faktisk rykker op, og det afgøres i løbet af maj 2023. En ændring af stadion vil først kunne være klar til forårssæsonen.

Nye krav til stadions på vej

Viser det sig i løbet af maj måned, at Hvidovre IF ikke rykker op i Superligaen, vil planprocessen kunne stoppes. Hvis der er ønske om det, vil kommunalbestyrelsen i stedet kunne vælge at udarbejde et mere langsigtet plangrundlag, som tager højde for de krav, som Divisionsforeningen forventes at indføre.

Det er nemlig forventningen, at der fra Divisionsforeningens side indføres krav om, at alle tribuner i Superligaen skal være overdækket fra sæsonen 2028/2029, og at stadionerne skal have en lukket konstruktion. Mulighederne for overdækning af tribuner og en lukket stadionkonstruktion er ikke indeholdt i den lokalplan, der nu er i høring.

Det nuværende stadion i Hvidovre har efterhånden en del år på bagen. Opvisningsbanen blev etableret 1954, og hovedtribunen blev opført i starten af 1970’erne. Stadions gamle tilskuerrekord fra 1966 på 14.000 tilskuere kan ikke gentages under de gældende regler.

Den aktuelle tilskuerkapacitet på Hvidovre Stadion er beregnet til 6.600 personer, hvoraf de 4.600 er siddepladser på tribunen.

Lokalplanforslaget for den midlertidige udvidelse af Hvidovre Stadion er i høring til den 25. maj 2022.

Divisionsforeningens krav til Superligastadions

Divisionsforeningen ændrede i juni 2018 kapacitetskravene til Superligastadions. Hidtil havde kravet lydt på 10.000 tilskuerpladser, hvoraf de 3.000 skulle være individuelle siddepladser.

De krav gælder fortsat, men derudover er det nu også muligt at opfylde kravene med et stadion med plads til 6.000 tilskuere. Her skal 4.000 være siddepladser – og samtidig gælder de nye krav kun for ”lukkede stadioner” – med det menes stadioner, der har fire sammenhængende tribuner med overdækning på alle fire.

Kilde: Divisionsforeningen.