Der er fart på befolkningstilvæksten i Vejle Kommune, som ifølge kommunens egne tal voksede med 2.079 indbyggere i 2021. Sådan har det været i flere år, og kommunen har derfor også haft en forventning om at runde 120.000 indbyggere i løbet af 2022, oplyses det i en pressemeddelelse.

Ifølge kommunens befolkningsprognoser ville det ske i løbet af sommeren og senest i sensommeren i år.

Men det er allerede en realitet. Siden 1. januar 2022 er befolkningstallet steget med 955 personer og det betyder, at Vejle Kommune per 17. maj 2022 har 120.000 indbyggere.

Kommunens borgmester Jens Ejner Christensen (V), glæder sig over, at Vejle Kommune vokser, men han påpeger, at grunden til den meget høje vækst i årets første syv måneder ikke er entydigt positiv.

– Overordnet oplever vi fortsat en solid vækst i antallet af tilflyttere, men det, der gør, at der har været ekstra fart på befolkningstallet i årets første syv måneder, er det faktum, at vi har modtaget næsten 300 ukrainere. De var jo allerhelst blevet i deres hjemland, men de er kommet hertil, fordi de er flygtet fra krig og russiske bomber i Ukraine, forklarer Jens Ejner Christensen.

– Når det er sagt, så viser de nye befolkningstal også, at vi holder fast i den markante vækst, som vi især har oplevet i 2020 og 2021. Vi kan se på flyttebalancen, at der fortsat er mange flere, der flytter til Vejle Kommune fra andre kommuner, end der flytter den anden vej. Det indikerer, at vi som kommune har et godt image og at folk ser os som et attraktiv sted at bo, leve og arbejde, uddyber borgmesteren.

Vækst i hele kommunen

Tallene viser, at der er befolkningsmæssig vækst i store dele af kommunen. Men ikke overraskende er det i Vejle by, at der er kommet flest nye borgere. Vejle by har fra årsskiftet og til og med 17. maj fået 671 nye borgere.

Men i mange andre byer i Danmarks femtestørste kommune har man også kunnet mærke tilflytningen. Især i byer som Skærup, Skibet, Jelling og især Give har man oplevet, at tilflytningen er gået mærkbart fremad i første halvdel af året. Henholdsvis 64, 46, 27 og 102 nye borgere er der kommet her.

Mens Ukraine-situationen har fået befolkningstallet i Vejle Kommune til at stige ekstra, så kan en potentiel fred eller en indstilling af krigshandlingerne fra russisk side også resultere i, at Vejle Kommunes befolkningstal vil snige sig under 120.000 indbyggere igen.

– Hvis vores befolkningstal pludselig falder under 120.000 igen, så ville det ske på en positiv baggrund, hvor der var blevet så fredeligt i Ukraine, at de cirka 300 flygtninge, der er kommet til vores område, føler sig trygge nok til at vende tilbage til deres hjemland, siger Jens Ejner Christensen.

Vejle rundede 110.000 indbyggere tilbage i 2014. Dengang havde der i en periode været en relativ stabil årlig vækst på cirka 800 nye borgere. Efter et par år med nogenlunde solid vækst, har antallet af nye borgere slået rekorder med først 1.492 i 2020 og 2.104 i 2021. Og den høje vækst fortsætter altså i 2022.

Gennem de seneste 10 år er den by i Danmark, der er i procent er vokset allermest også en by i den sydjyske kommune.