Boligområdet Vejleåparken i Ishøj er ikke længere stemplet som parallelsamfund efter kun et år på Social- og Boligministeriets ghettoliste.
Det glæder borgmester i Ishøj Kommune, Merete Amdisen (S), men glæden er blandet op med en bitter eftersmag.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra kommunen.
– Vi har hele tiden undret os over Vejleåparkens placering på listen og gjort opmærksom på, at det er de små marginaler i Social- og Boligministeriets regnearksleg, som gør udfaldet. Vi fik ret. Og hvilken værdi har vi fået ud af at være på listen? Ikke andet end en masse administrativt bøvl, lovkrav og regler, som skaber stor irritation for borgerne og en regning på næsten 17 millioner kroner ekstra i drift. Det er spild af borgernes penge, udtaler Merete Amdisen.
Derfor har hun nu sendt en faktura til social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) med tak for administrativt bøvl.
Ifølge Ishøj Kommunes egne beregninger har kommunen som konsekvens af Vejleåparken et-årige ophold på ghettolisten haft ekstraudgifter for næsten 17 millioner kroner.
Alene de nye anvisningskriterier til bolig har ifølge Merete Amdisen kostet 9 millioner kroner.
– De nye anvisningskriterier forhindrer os i at tilbyde bolig til borgere, der bor på botilbud, herberg og krisecenter, og som er klar til at flytte hjem i egen bolig, hvis vi på den lange bane skal undgå at komme på parallelsamfundslisten. Et lovkrav, der i øvrigt er stik imod intentionerne i den nye hjemløsereform, lyder det fra borgmesteren.
– Derudover griber de nye regler også ind i folks privatliv. Et grelt eksempel er en beboer, som gerne ville tilbyde husly til en boligløs veninde i nød, men blev forhindret, fordi veninden var på førtidspension. Den slags næstekærlighed er simpelthen uønsket i det, der af Social- og Boligministeriet er udpeget som parallelsamfund, siger Merete Amdisen.
Dyrt at etablere 50 ekstrapladser til dagtilbud
Udover store udgifter som følge af de nye anvisningskriterier har 30 procents reglen for dagtilbud også givet ekstraudgifter for kommunen.
– Som en konsekvens af parallelsamfundslisten må højst 30 procent af børnene i Vejleåparken starte i pasningstilbud i områdets tre egne daginstitutioner. Derfor har vi været nødsaget til at etablere 50 nye dagtilbudspladser uden for området. Det er sket på alternative lokationer som skoler, fordi alle dagtilbud er fuldt normeret. Det har givet os en ekstraregning på 4,5 million kroner. Derudover betyder udflytningen af børn nu også, at travle børnefamilier skal køre flere kilometer mellem dagtilbud, fordi søskende ikke længere må gå i samme dagtilbud tættest på hjemmet, siger Merete Amdisen.
En tredje dyr post på parallelsamfundslisten er de administrative udgifter. Den post vækker undren hos Merete Amdisen.
– I en tid hvor Folketinget stiller krav til kommunerne om at spare på de administrative udgifter, finder jeg det absurd, at Folketinget bidrager til øget administration og dermed selv spænder ben for besparelserne, siger Merete Amdisen.
Nu hvor Vejleåparken ikke længere er på parallelsamfundslisten, glæder Ishøjs borgmester sig til, at byrådet og kommunen igen kan fortsætte i den retning, der var besluttet, før fokus blev tvunget over på Folketingets agenda.
– Vi er hverken dovne eller går rundt med bind for øjnene i Ishøj Kommune. Vi er udmærket klar over, hvor der er udfordringer, og dem arbejder vi videre på. Byrådet har sat retningen frem mod 2035 for, hvor vi skal løfte for at skabe en positiv udvikling for borgerne og kommunen. Sandheden er jo, at det er gået i den rigtige retning i flere år på de vigtigste parametre i Vejleåparken.
– Flere kommer i arbejde og indtægts- og uddannelsesniveauet stiger, og det sker helt udenom Folketingets lovkrav – uanset etnicitet ønsker beboerne i Vejleåparken at være gode samfundsborgere, og de drømmer om et bedre liv og en god fremtid for deres børn med uddannelse og arbejde, slutter Merete Amdisen.