Officielt: Viborg får nyt fængsel til 3 milliarder

For 3 milliarder kroner skal der bygges et nyt fængsel i Viborg. Det skal stå klar til at tage imod indsatte og ansatte i 2030.

Aftalepartierne bag flerårsaftalen for kriminalforsorgens økonomi 2023-2025 er blevet enige om at bygge et lukket fængsel med op til 400 fleksible pladser i Viborg Kommune.

Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Valget af placering er faldet på Viborg Kommune, der selv har tilkendegivet interesse for at huse det nye fængselsbyggeri.

– Jeg er meget glad for, at vi nu har fået fastlagt, at det kommende store og moderne fængsel skal placeres i Viborg Kommune, og at der samtidig er opbakning til at fremrykke planerne for etableringen, så fængslet er klar til at huse indsatte så tidligt som overhovedet muligt, udtaler justitsminister Peter Hummelgaard (S).

Læs også: WSP er totalrådgiver på nyt fængsel i Slagelse

Kriminalforsorgen har i samarbejde med eksterne rådgivere udarbejdet en foreløbig tidsplan for byggeprojektet. Håbet er nemlig, at fængslet kan være færdigbygget og klar til brug inden udgangen af 2030, hvor tidshorisonten tidligere var 2032.

Den indledende planlægning af fængslets udformning er allerede påbegyndt, og den foreløbige tidsplan bliver nu kvalitetssikret af kriminalforsorgen i samarbejde med eksterne rådgivere, skriver Justitsministeriet.

Ifølge ministeriet forventes det, at der bliver behov for 220-240 uniformerede medarbejdere til at stå for driften af fængslet, og sammenlagt etableres cirka 400 nye arbejdspladser i Viborg Kommune, lyder den lovende melding.

Etableringsudgifterne til et nyt fængsel skønnes i alt at være cirka 3 milliarder kroner. Derefter vil det driften af fængslet koste 320 millioner kroner om året.