Boligerne i Munkesøhuse i Kalundborg bliver certificeret med Svanemærket. Lejlighederne bliver mellem 57 og 124 kvadratmeter og er fordelt på syv punkthuse med cirka 8.800 etagemeter bolig.

Boligerne har gennemgået en livscyklusvurdering, LCA, der beregner byggeriets samlede CO2-udledning fra vugge til grav. I regnestykket indgår blandt andet produktion, udskiftninger og affaldsbehandling af byggematerialer.

Det skriver bygherren, AP Ejendomme, i en pressemeddelelse.

Læs også: Arkitekter lancerer nyt LCA-værktøj

Beregningen for Munkesøhuse viser, at det udleder 8,4 kilo CO2ækvivalenter per kvadratmeter per år. Dermed lever byggeprojektet ikke blot lever op til byggereglementets nuværende krav – det er også under de vejledende grænseværdier for 2025, som er 10,5 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter årligt. Kravet for 2024 lyder på 12 kilo CO2.

– Med resultatet begynder vi at se frugterne af de optimeringstiltag, som vi arbejder med i forhold til at nå kravene i lavemissionsklassen. Vi er ikke i mål endnu. Men vi forventer, at vores kommende projekter vil leve op til vores overordnede målsætning frem mod 2025, nemlig at leve op til lavemissionsklassen, udtaler projektchef i AP Ejendomme, Michala Velin.

Hun forklarer, at nogle af de tiltag, som selskabet bruger i Kalundborg, er biobrændte less-tegl i stedet for klassiske mursten, mens fundamenterne bliver støbt med Aalborg Portlands CO2-reducerede cementtype, FutureCem, der har op til 30 procent lavere CO2-aftryk.

Entreprenør spiller vigtig rolle

Totalentreprenøren 5E Byg står for byggeriet af de 97 boliger for AP Ejendomme.

Læs også: Tilbyder LCA-beregninger for mindre virksomheder

– Det er vigtigt for os, at vi arbejder sammen med totalentreprenører, der også vil skubbe den grønne omstilling i byggeriet den rette vej, fortæller Michala Velin om Munkesøhuse, der er tegnet af Arkitema.

Totalentreprenøren er også godt tilfreds med, at Munkesøhuse lander på en beregning, som er under de vejledende grænseværdier for 2025.

– Samtidig er projektet med til at give os en større indsigt i den miljømæssige påvirkning, der opstår under byggeriets livscyklus, siger Kasper Kongsgaard Egsvang, Projektleder i 5E Byg.