Dan Stubbergaard bliver første danske arkitekturprofessor på Harvard

Arkitekt og Cobe-stifter Dan Stubbergaard er blevet udnævnt som Professor in Practice på Harvard University. Det er første gang en dansk arkitekt skal være professor på det prestigefyldte universitet.

Den 1. juli tiltræder Dan Stubbergaard som Professor in Practice på Harvard University.

Ud over den nye titel indtager han også pladsen som den første danske arkitekt, der bliver professor på det prestigefyldte universitet i Cambridge i USA.

Det oplyser arkitektvirksomheden Cobe i en pressemeddelelse.

Dan Stubbergaard er grundlægger og indehaver af Cobe. Med udnævnelsen ønsker Harvard at styrke sammenhængen mellem forskning og erhvervsliv, og Dan fortsætter derfor også som chefarkitekt hos Cobe sideløbende med professoratet.

Stillingen strækker sig over fem år, hvor han skal sætte retningen for byplanlægning og arkitektur på universitet, oplyses det.

– Jeg er utrolig beæret over Harvard’s tillid og ser meget frem til samarbejdet med universitet og de studerende, udtaler Dan Stubbergaard.

LÆS OGSÅ: COBE BAG STORT, GRØNT BYRUM

– Jeg håber at kunne inspirere til mere samarbejde mellem forskning og erhvervsliv, men også samarbejde på tværs af atlanten, og indfri det potentiale, som ny viden og vidensdeling har for at løse de store udfordringer, som samfundet står overfor. Byggebranchen står for mere end 40 procent af verdens samlede CO2-udledning, så det er essentielt, at vi lærer af hinanden og sammen udforsker og tester nye idéer til en bedre, sundere og mere bæredygtig global fremtid.

Kadeau til den danske arkitektbranche

Dansk arkitektur har det seneste årti oplevet stor international succes, hvilket har været bemærket i den netop offentliggjorte Kulturpolitiske Redegørelse fra Kulturministeriet.

København opfattes ligeledes som foregangsby, når det handler om at skabe den gode by, hvilket blandt andet afspejler sig i, at Unesco har udnævnt København som verdens arkitekturhovedstad i 2023.

At en af verdens førende uddannelsesinstitutioner nu har udvalgt en dansk arkitekt til at sætte retningen for de næste fem år på universitetet, understreger denne succeshistorie, lyder det fra Cobe.

LÆS OGSÅ: COBE TEGNER RÅDHUS

– Et stort tillykke til Dan Stubbegaard med den prestigefyldte titel, som er et udtryk for den store faglige anelse, han nyder – ikke kun nationalt, men også internationalt, samt kvaliteten af de byggerier, byrum og bebyggelsesplaner, Dan har været med til at skabe, ikke mindst i København, hvor Cobe er ansvarlig for mange nye markante og smukke projekter. Udnævnelsen er også et skulderklap til resten af den danske arkitektbranche, som er med til at skabe effekter på den global scene, især indenfor bæredygtig byudvikling, udtaler Camilla Van Deurs, stadsarkitekt i København.

Tidligere har nogle af verdens mest anerkendte arkitekter besiddet professoratet, heriblandt Rem Koolhaas, stifter af den hollandske arkitektvirksomhed OMA og modtager af Pritzker-prisen, også kaldet arkitekturens Nobel-pris.

Fakta om Dan Stubbergaard

49 år, født i København.

Professor in Practice på Harvard University, Institute for Urban Planning and Design.

Har tidligere undervist på Det Kongelige Akademi i København og University of Washington i Seattle.

Uddannet arkitekt fra det Kongelige Akademi i København i 2003.

Udgav i 2016 bogen Our Urban Living Room, som netop er udkommet i tre oplag.

Modtog i 2020 C.F. Hansen Medaljen fra Akademirådet, i 2016 Eckersberg Medaljen fra.

Akademirådet, i 2015 Dreyers Fonds Hæderspris, og i 2012 Nykredits Arkitekturpris.

Etablerede arkitektvirksomheden Cobe i 2006, som pt. beskæftiger 150 medarbejdere og arbejder med projekter i både Europa, Nordamerika og Asien. Cirka halvdelen af Cobes omsætning har de seneste år ligget i udlandet.

Kilde: Cobe.