Donation fra Johan Hoffmann Fonden sikrer fornyelse af Byparken i Esbjerg

Esbjerg Byråd og Johan Hoffmann Fonden har hver afsat 10 millioner kroner til modernisering af Byparken i Esbjerg. Derfor kan det vindende arkitektforslag fra 2019 nu gennemføres.

Byens Bjerg i Esbjerg er designet af Henning Larsen Architects i samarbejde med Topotek1, Ingeniør’ne og billedkunstneren Eva Koch.
Byens Bjerg i Esbjerg er designet af Henning Larsen Architects i samarbejde med Topotek1, Ingeniør’ne og billedkunstneren Eva Koch.

Johan Hoffmann Fonden har overfor Esbjerg Kommune givet tilsagn om at støtte realiseringen af projektet ”Byens bjerg” som i 2019 vandt arkitektkonkurrencen om at revitalisere Byparken i Esbjerg. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Esbjerg Byråd afsatte i første omgang 5 millioner kroner til en kommende realisering af projektet, og i forbindelse med dette års budget valgte byrådet at øremærke yderligere 5 millioner kroner. Nu træder Johan Hoffmann Fonden til med 10 millioner kroner. Fondsdonationen sætter skub i realiseringen.

– Nu byder muligheden sig for at realisere et smukt og spændende projekt, som vil styrke forbindelsen mellem havn og by yderligere. Hvor Landgangen har skabt den fysiske forbindelse, skal Byparken i fremtiden være rummet, der forbinder havn og by gennem fælles oplevelser i en fantastisk park, siger borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen (V), i meddelelsen.

Det vindende arkitektforslag er designet af Henning Larsen Architects i samarbejde med Topotek1, Ingeniør’ne og billedkunstneren Eva Koch. Det består af tre hovedgreb omkring Kløften, Skrænten og Plateauet. Kløften vil skal forstærke kløftvirkningen omkring Hulvejen med indskrænkning af vejen og tættere beplantninger på skråningerne. Skrænten dækker over området ved det nuværende amfiteater. Her skal anlægget udbygges med respekt for de eksisterende gamle bøgetræer og terrænkurvers forløb, og der skal både skabes flere siddepladser og sceneområdet etableres med nye faciliteter. Amfi-området bliver helt centralt i renoveringen af Byparken, mens Plateauet med legepladsen i den østlige del af parken vil afvente yderligere finansiering.

Fonden har betinget, at der i gennemførelsen skabes en fysisk forbindelse mellem Musikhuset Esbjerg og det nye publikumsområde, så Musikhuset Esbjerg kan tænkes ind og understøtte de udendørs arrangementer.

Baggrund for projektet

I 2018 udskrev Esbjerg Kommune en projektkonkurrence om fremtidens Bypark med støtte fra Statens Kunstfond. Flere interessenter deltog i udarbejdelsen af programmet, som de konkurrerende arkitektteams baserede deres forslag på.

Repræsentanter fra Esbjerg Havn, Musikhuset Esbjerg, Esbjerg Kunstmuseum og Esbjerg Byforum delte visionen om, at parken fremover skal gennemsyres af en kreativ og kunstnerisk tilgang med respekt for de eksisterende værdier.

Det vindende team blev anført af Henning Larsen Architects i samarbejde med Topotek1, Ingeniør’ne og billedkunstneren Eva Koch.