Arealudviklingsselskab skal udvikle Esbjerg Strand

Med en dispensation fra Ankestyrelsen kan Esbjerg Kommune etablere et arealudviklingsselskab, der skal udvikle Esbjerg Strand til en ny bydel.

En stor forhindring for et kommende projekt på Esbjerg Strand ryddes nu af vejen.

Ankestyrelsen giver Esbjerg Kommune dispensation til at oprette et nyt arealudviklingsselskab uden et offentligt udbud.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Med dispensationen slipper kommunen for at skulle sælge grunden på havneøen via et offentligt udbud. I stedet kan kommunen skyde grunden ind i et arealudviklingsselskab, og dermed er vejen banet for “Det vildeste byggeprojekt i Esbjergs historie”.

Dispensationen åbner for en konstellation med Esbjerg Kommune som den ene part og en privat investor som den anden. Modellen kendes fra andre steder i Danmark, hvor offentlige og private går sammen om at dele ansvaret for at gennemføre større og investeringstunge byudviklingsprojekter via et arealudviklingsselskab.

Det vil ifølge Ankestyrelsen være lovligt for Esbjerg Kommune at benytte det greb. Nu venter sagen på, at Esbjerg Byråd skal tage stilling til oprettelsen af arealudviklingsselskabet. Dernæst følger selve etableringen af selskabet.

Læs også: Hirsehaven åbner i Esbjerg: Fuldt udlejet

– Der er god grund til at have hænderne over hovedet, for meldingen fra Ankestyrelsen får altafgørende betydning for planerne for Esbjerg Strand, siger Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

– Nu er der åbent for, at vi kan trække i arbejdstøjet og konkretisere rammerne for det kommende partnerskab, hvor Esbjerg Kommune bidrager med en meget attraktiv byggegrund, mens AP Pensions datterselskab, AP Ejendomme indskyder kapitalen. Dermed får kommunen en solid og kompetent samarbejdspartner, der er involveret i lignende projekter andre steder i landet.

AP Ejendomme og Esbjerg Kommune stifter arealudviklingsselskab, der skal udvikle Esbjerg Strand. Visualisering: Visualisering: BIG-Bjarke Ingels Group.
AP Ejendomme og Esbjerg Kommune stifter arealudviklingsselskab, der skal udvikle Esbjerg Strand. Visualisering: Visualisering: BIG-Bjarke Ingels Group.

På Esbjerg Strand skal en ny bydel spire frem bestående af boliger, erhverv og uddannelsesfaciliteter.

Esbjerg Strand huser i dag allerede Maritimt Center og Aqtiv i havnelagunen, og derfor vil de rekreative funktioner stadig spille en rolle i udviklingen af stedet.

Læs også: Esbjerg sender 13.500 kvadratmeter byggeret i udbud

– Jeg glæder mig meget over, at der nu er grønt lys til at udbygge det gode samarbejde via et fælles selskab bestående af to parter, der har fælles høje ambitioner om at forløse det kæmpe potentiale, som Esbjerg Strand rummer. Med arealudviklingsselskabet kan vi løfte opgaven med at udvikle en attraktiv bydel optimalt tæt på vandet i en by der forventes at stå overfor en markant udvikling i de kommende år, siger administrerende direktør Peter Olsson fra AP Ejendomme.

BIG har i forbindelse med udviklingen sat stregerne til en én kilometer lang karré, der skal indeholde dagligvarebutik, hotel, restaurant og hundredevis ejer- og lejeboliger fordelt på i alt 90.000 kvadratmeter.