Fond vil rejse 300 millioner kroner til et nyt energimuseum i Bjerringbro

Norlys, Dansk El-forbund, Siemens Energy og Poul Due Jensens Fond stifter fond, der skal rejse penge til nyt og transformeret energimuseum i Bjerringbro.

Energimuseet i Bjerringbro som det ser ud i dag. Foto: PR.
Energimuseet i Bjerringbro som det ser ud i dag. Foto: PR.

Energimuseet i Bjerringbro blev indviet i 1994, og nu begynder konturerne af et nyt og transformeret energimuseum at tegne sig. En nystiftet fond vil forsøge at rejse 300 millioner kroner til projektet. Det skriver Norlys i en pressemeddelelse.

Norlys har stiftet fonden sammen med Dansk El-forbund, Siemens Energy og Poul Due Jensens Fond. Som grundejer har Norlys desuden lagt de første 30 millioner kroner i puljen.

– Energimuseet er bygget på fundamentet af dansk elforsynings historie ved Tange Sø, hvor vi allerede ejer Gudenaacentralen og den omkringliggende jord. Vi ser det nye energimuseum, som et vigtigt bidrag til at uddanne danskerne og ikke mindst børn og unge i energi og grøn omstilling, udtaler Pia Wentzel, der er direktør for direktionssekretariatet i Norlys og bestyrelsesmedlem i fonden.

Den grønne omstilling medfører store ændringer i energiproduktion og forbrugeradfærd for hele samfundet og den enkelte dansker. Samtidig bliver der massivt behov for kvalificeret arbejdskraft inden for energisektoren, og det kræver, at interessen bliver etableret på et tidligt stadie.

– Børn og unge er museets vigtigste målgruppe. De har brug for viden om energi og indblik i energihistoriens mange perspektiver. Det er vigtigt, at de forstår energiens betydning for den fremtid, de selv skal bygge. Det vil vi skabe rammerne for med et nyt energimuseum, siger Teo Geer, der er administrerende direktør for Energimuseet.

Loop Architekts har lavet visualiseringer af det nye energimuseum i Bjerringbro.
Loop Architekts har lavet visualiseringer af det nye energimuseum i Bjerringbro.

Han har ambitioner om at skabe et inspirerende energimuseum for hele Danmark. Det kræver massiv opbakning, og han håber, at Norlys’ bidrag vil inspirere andre til at følge trop.

– Energimuseet har haft et langt og spændende liv med knopskydninger af forskellig karakter. Men vores udstillinger og virkemidler er forældede, og vores bygninger trænger i høj grad til energirenovering. Det kan blive virkelig godt, så nu skal vi i arbejdstøjet og skaffe de nødvendige midler, siger Teo Geer.

Det er planen, at det nye energimuseum skal tage udgangspunkt i de eksisterende bygninger, hvor intet rives ned, og mest muligt genbruges. Samtidig skal selve ombygningen være en udstilling i sig selv og indgå i formidlingen af bæredygtigt energiforbrug i både foredrag, film og besøg på selve byggepladsen.

Energimuseet har allerede lagt en plan for renoveringen og moderniseringen, som er klar til at blive ført ud i livet, så snart finansieringen er på plads.