Genbrug og nytænkning af museum i Thisted

Loop Architects har i tæt samarbejde med museet, JAC Studios og A&I Rådgivende Ingeniører transformeret Thisted Museum med fokus på genbrug.

En donation på 44,5 millioner kroner fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond gav Museum Thy mulighed for at købe tre ejendomme på Jernbanegade i centrum af Thisted med henblik på at få bygningerne renoveret og nyindrettet.

Loop Architects har sat stregerne til projektet, og ifølge en pressemeddelelse fra arkitekterne var ambitionen fra start at fremhæve og understøtte de eksisterende historiske bygninger. Derfor er mest muligt genbrugt og én ny, mindre bygning – Kilen – forbinder de eksisterende bygninger til ét sammenhængende museum.

Samtidig er der skåret hul imellem etagerne i dele af de eksisterende bygninger for at etablere dobbelthøje rum, der understøtter formidlingen af museets genstande og skaber sammenhæng mellem udstillingerne. Loop Architects har arbejdet tæt sammen med JAC Studios og museet om designet.

– Med transformationen fremhæver og understøtter vi de eksisterende historiske bygninger. Derfor er mest muligt genbrugt og derfor forbinder én ny, mindre bygning – Kilen – de eksisterende bygninger til ét sammenhængende museum, udtaler Morten Nymann, partner og arkitekt hos Loop Architects.

– Med nye rumligheder opstår der en wauw-effekt hos museumsgæsterne, der via et spektakulært og indrammet kig fra kilebygningen ned til parken oplever byen fra nye vinkler – og ved at skabe en samlet arkitektonisk fortælling bliver formidlingen mere imødekommende og overbevisende, uddyber han.

Ifølge Loop Archutects understøtter arkitekturen en museumsoplevelse, hvor de besøgende går fra helt mørke rum via den nye kilebygning til helt lyse rum. Kilen fungerer både som en overgang og som en pause imellem de to vidt forskellige rumlige oplevelser.

Genbrug af materialer og motiver

Strategien har været at fjerne så lidt som muligt og genbruge og transformere så meget som muligt. De eksisterende vinduer på både stueetagen og på 1. sal er blevet renoveret og restaureret, så de buede vinduer giver kig til gadelivet.

Naturstensgulve, elevator, trapper og armaturer er blevet genanvendt. Derudover er alle skranker, træmøbler samt radiatorskjulere udført af træ-afskær fra Dinesen. Desuden genbruges både stole og andet inventar.

Tegnestuen JAC Studios har skabt udstillingerne i det transformerede Thisted Museum, hvor museumsgæsterne inviteres på en kronologisk rejse gennem Thys udvikling fra stenalder til nutiden.

– Vi har ønsket at skabe en oplevelse, som inviterer ind for at invitere ud, forklarer udstillingsarkitekt Johan Carlsson, JAC studios.

Med en af de største samlinger af arkæologiske fund i Danmark, har JAC Studios iscenesat museets genstande med det formål at skabe et samtidigt “raritetskabinet”, et såkaldt Wunderkammer i Thisted. Her har mange af de genstande, der tidligere var opbevaret og udstillet på Nationalmuseum i København, nu fundet hjem.

Wunderkamrene er udført i materialer som træ og glas. Hver tidsalder og udstillingsafsnit har desuden, i sit design og valg af materialer, fået et særpræg med henvisning til den specifikke tidsramme.

Loops kulturbyggerier

Loop Architects har designet mange lignende kulturprojekter, blandt andet to kulturformidlende whiskydestillerier, Energimuseet samt Nationalpark Centret i Nørre Vorupør.

Desuden projekterer tegnestuen netop nu på Borgring Oplevelsescenter i Køge. Derudover har arkitektvirksomheden stor erfaring med transformation fra forskellige ældre erhvervsbygninger i både Aarhus og København.

Om om- og tilbygningen af Thisted Museum

Adresse: Jernbanegade, Thisted
Bygherre: Thisted Museum
Omfang: cirka 2.000 kvadratmeter ombygning og tilbygning
Totalrådgiver og arkitekt: Loop Architects
Udstillingsarkitekt: JAC Studios
Ingeniør: A&I Rådgivende Ingeniører

Kilde: Loop Architects.