Loop bag oplevelsescenter for vikinger i Lellinge

Loop Architects vinder med Lytt Architecture og ingeniør Viggo Madsen som underrådgivere konkurrencen om et vikinge-oplevelsescenter i Lellinge ved Køge.

Danmark har i alt fem bevarede vikingeborganlæg. Et af dem ligger i Lelling vest for Køge. Og her har Loop Architects har sammen med Lytt Architecture og ingeniør Viggo Madsen vundet en indbudt konkurrence med i alt tre danske tegnestuer om at designe et nyt oplevelsescenter inspireret af vikingetidens karakteristiske kongshaller. Det skriver tegnestuen i en pressemeddelelse.

Oplevelsescentret har et budget på 50 millioner kroner skal over knap 2.000 kvadratmeter rumme udstilling, Center for vikingestudier, eventcenter og servicecenter. Bygherre på projektet er Borgring Fonden.

– Jeg er meget tilfreds med vinderprojektet. Loop Architects har på fornem vis løst en vanskelig opgave. De har skabt en flot bygning, der respekterer hierarkiet i landskabet med Borgring som det vigtigste element og ikke mindst et projekt, der kan få det optimale ud af økonomien, udtaler bestyrelsesformand for Borgring Fonden Torben Nielsen.

Det eksisterende Borgringanlæg ligger ifølge Loop som geometrisk præcist cirkulært anlæg – et cirkelkors – på en skrånende flade ned mod Køge Å. På den modsatte side af ådalen placeres det nye oplevelsescenter.

Ifølge arkitekterne opføres det som “en enkel, rektangulær bygning. Beklædt med sort træ og med et karakteristisk og markant tag. En bygning der har tydelige referencer til vikingernes enkle langhus-arkitektur med dominerende tagkonstruktioner. Fra oplevelsescentret bliver der et kig til Borgring, der samtidig formidler hvordan anlægget tilbage i historien, og fortsat i dag, iscenesætter landskabets helt særlige skrånende profil mod ådalen”.

Væggene i ankomstrummet beklædes med brændt træ som reference til vikingetidens materialer og imprægneringsteknik. Centerets interiør henter inspiration i vikingetidens dystre univers.

“Hele tiden er mørket og skyggerne en præmis, der skal pirre nysgerrigheden og sætte fantasien løs”, skriver Loop.

Efterhånden som man bevæger sig gennem huset, fra udstillingshallens mørke til udsigtsrummet, opleves en overgang fra det mørke til det lyse.

”Forslaget binder på fornem vis de to elementer, Borgring og oplevelsescenter sammen. Ved at udforme oplevelsescentret som et solitært element, skabes en reference til- og dynamik mellem Borgring og oplevelsescentret. Referencen til vikingetiden er på den måde til stede, men på et abstrakt niveau”, lyder det i dommerbetænkningen om det vindende projekt.

Bæredygtig tilgang

I tråd med tiden er bæredygtighed tænkt ind i projektet. Tagfladen, der beskytter bygningens træfacade, fungerer som solafskærmning i sommerperioden. Derudover fungerer udhænget som et overdækket areal, hvor grupper kan samles. Ifølge Loop gør den kompakte bygningskrop bygningen energieffektiv. Samtidig er projektet udført som et bæredygtigt byggesystem i en stålkonstruktion, der let kan adskilles og genbruges.

Projektet finansieres af bevillinger fra AP Møller Fonden, Knud Højgaards Fond, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond og Køge Kommune. Efter planen åbner oplevelsescentret i løbet af 2024.

Loops kulturbyggerier

Loop har flere lignende kulturprojekter i projektporteføljen. Tegnestuen står blandt andet bag to kulturformidlende whiskydestillerier, Energimuseet samt Nationalpark Centret i Nørre Vorupør. Desuden er tegnestuen undervejs med en transformation af Thisted Museum.

Fakta om det kommende vikinge-oplevelsescenter i Lellinge

Arkitekt og totalrådgiver: Loop Architects

Bygherre: Borgring Fonden

Omfang: 2.000 kvadratmeter

Ingeniør: Viggo Madsen A/S

Landskab: Lytt Architecture