Ny lokalplan giver mulighed for, at der kan bygges boliger, butikker og plejehem på det gamle cementstøberi i Frejlev. Foto: Aalborg Kommune.
Ny lokalplan giver mulighed for, at der kan bygges boliger, butikker og plejehem på det gamle cementstøberi i Frejlev. Foto: Aalborg Kommune.

Ifølge Aalborg Kommune er Frejlev blandt de oplandsbyer, hvor der er stor interesse for bosætning, samt mulighed for byudvikling. Byen er ifølge kommunens forvaltning vokset markant de sidste 15 år med større områder til fritliggende enfamiliehuse.

Gennem de seneste ti er er byen desuden vokset med 540 indbyggere, og det er trods alt en hel del for en by, som aktuelt har godt 3.170 indbyggere. Og flere kan være på vej.

Politikerne i byrådet i Aalborg vedtog den 15. april en ny lokalplan for den 2,5 hektar store grund, der tidligere har været brugt til cementstøberi af FC Beton.

Grunden ved Nibevej og Bellinisvej midt i Frejlev er blevet overtaget af Arne Andersen Vrå, som udvikler området i samarbejde med Himmerland Boligforening og Arkitekterne Bjørk & Maigaard.

Læs også: Ny børnehave i Frejlev

Fremtiden byder på både plejehjem og lejligheder i etagebyggeri samt erhverv i form af eksempelvis butikker.

På byrådsmødet kunne Evald Lange Rise (S), der selv bor i Frejlev, oplyse, at der i forbindelse med den offentlige høring af lokalplan indkom seks høringssvar, som primært omhandler støj og de trafikale forhold. At borgerne i byen har fokus på trafikafviklingen overraskede ham ikke.

– Frejlev er en af de byer hele Nordjylland, som har allermest pendlertrafik målt på indbyggertallet, påpegede han på byrådsmødet og slog fast, at lokalplanen faktisk vil medvirke til at skabe en bedre afvikling af trafikken i Frejlev.

– Sådan helt konkret synes jeg faktisk, at den er flot, og den imødekommer flere af de ting, som indsigelserne også går på, sagde han om lokalplanen, der giver mulighed for byggeri i to-fire etager.

Området bliver inddelt i to delområder, hvor der i det ene må bygges 6.100 kvadratmeter, mens der i det andet område må bygges 4.450 kvadratmeter. I alt må der bygges 4.500 kvadratmeter butikker i området.

Læs også: Udvikler bygger boliger i Svenstrup

Arkitekterne Bjørk & Maigaard oplyser, at tegnestuens bidrag til projektet omfatter tre punkthuse på samlet 4.400 kvadratmeter med i alt 53 lejligheder fordelt på tre-fire etager. Lejlighederne indrettes i forskellige størrelser og får to, tre eller fire værelser.

Den eksisterende erhvervsbebyggelse i området skal nedrives for at gøre plads til udviklingen, men der er i lokalplanen særligt fokus på områdets markante skræntlandskab, som sikres i planen. Derudover sikres nye stiforbindelser på tværs af lokalplanområdet, der skal styrke det interne stinetværk i byen.

Generelt tyder noget på, at boliger fortsat er efterspurgte i oplandsbyen umiddelbart syd for Aalborg.

I begyndelsen af 2022 ejendomsmæglerfirmaet Thorkild Kristensen 53 byggegrunde til salg i udstykningen Udsigten Frejlev. I skrivende stund er der blot en enkelt byggegrund tilbage. Den knap 750 kvadratmeter store grund er til salg for en lille million.