Kontorlokaler. Foto: Louise Hoffmann / Pixabay.
Kontorlokaler. Foto: Louise Hoffmann / Pixabay.

Der er rift om de ledige kontorlokaler i Nordsjælland, viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk. De 11 nordsjællandske kommuner har tilsammen lidt over 1,3 millioner kvadratmeter kontorer – svarende til 5,1 procent af landets totale kontorarealer. Men alene det seneste år er udbuddet af kontorkvadratmeter faldet med næsten en tredjedel i kommunerne, skriver Ejendomstorvet.dk i en pressemeddelelse.

– For et år siden var der udbudt lige knap 76.000 kvadratmeter kontorer i Nordsjælland – siden er udbuddet faldet kraftigt og har de to seneste kvartaler ligget omkring 53.000 kvadratmeter. Vi skal helt tilbage til årsskiftet 2007/08, lige før finanskrisen satte ind, for at finde et lavere udbud. Udbuddet svarer til 4 procent af det samlede kontorareal i Nordsjælland – et godt stykke under landsgennemsnittet på 5,4 procent, udtaler Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk, i meddelelsen.

På landsplan har Ejendomstorvet.dk lige nu et udbud på over 8.100 lejemål og ejendomme, hvoraf næsten 3.000 er kontorlokaler. Heraf ligger 184 i Nordsjælland.

Med 45 kontorlejemål har Rudersdal Kommune flest på hylderne blandt de nordsjællandske kommuner. Derefter følger Hørsholm med 29 kontorlejemål, Furesø med 23, Allerød og Helsingør begge med 21 kontorer og Hillerød med 20. I hver af de øvrige fem kommuner er der færre end ti kontorlokaler at vælge imellem, skriver Ejendomstorvet.dk.

Ejendomsmægler Johnny Hallas fra Danbolig Erhverv Johnny Hallas i Hillerød peger på, at aktivitetsniveauet i det nordsjællandske erhvervsliv er “forbavsende højt” i kølvandet på coronapandemien.

– En af grundene er den enorme byggeaktivitet – for eksempel supersygehuset, de store udvidelser hos Novo Nordisk og Fuji i Hillerød samt det omfattende boligbyggeri, ikke mindst Frederiksbro i Hillerød. De store virksomheder og byggeaktiviteten trækker mindre firmaer til, og med de mange nye boliger stiger indbyggertallet, hvilket bidrager til den lokale beskæftigelse og dermed behovet for plads, siger Johnny Hallas fra Danbolig Erhverv Johnny Hallas i Hillerød ifølge Ejendomstorvet.dk.

Motorvejsudbygninger til Hillerød og Frederikssund vil desuden gøre det mere attraktivt at etablere arbejdspladser i Nordsjælland, lyder det fra ejendomsmægleren. Efterspørgsel bredt funderet – både på brancher og geografisk, påpeger han.

Ifølge Kim Kyhl Andersen, ejendomsmægler og administrerende partner i Andersen Erhverv i Holte, er det svært at finde tidssvarende kontorlokaler i Nordsjælland.

– En stor del af efterspørgslen kommer fra store vidensvirksomheder, som gerne vil skabe attraktive rammer for deres medarbejdere – der er jo kamp om arbejdskraften. Men for eksempel i Hillerød er der stort set ikke blevet bygget noget nyt de seneste 15 år. Nu kommer der lidt erhvervslokaler i Frederiksbro, men det måtte gerne have været mere. I øjeblikket ser vi også, at den internationale uro om forsyningslinjer får flere virksomheder til at trække aktivitet hjem til Danmark, og det øger behovet for både kontorer og lagerplads, siger Kim Kyhl Andersen, administrerende partner i Andersen Erhverv i Holte.

Netop Hillerød Kommune har et nyt erhvervsområdet på et 400.000 kvadratmeter stort areal i Favrholm på tegnebrættet. En del af området er ejet af Region Hovedstaden og udlagt til en eventuel fremtidig udvidelse af Nyt Hospital Nordsjælland. Men i andre dele af området er det planen, at der skal være mulighed for kontor- og servicevirksomheder med et etageareal på op til 1.500 kvm per bebyggelse.