Nyt fængsel kan være på vej i Viborg

Kriminalforsorgen søger en grund på 30-35 hektar til et nyt lukket fængsel til 400 indsatte i Viborg. Det skal være klar til brug i 2030.

Kriminalforsorgen bringer en efterlysning i Viborg. Det er dog ikke en undsluppen fange, men derimod en 30-35 hektar stor grund, som forsorgen er på jagt efter.

Det oplyser Viborg Kommune i en pressemeddelelse.

– Et stort fængsel i Viborg Kommune vil være en god nyhed. Selvfølgelig på grund af de 400 varige arbejdspladser, men også fordi der er mange håndværkere, der får mulighed for at byde ind på byggeriet, udtaler Ulrik Wilbek (V).

Han anerkender dog også, at nogle borgere måske vil være skeptiske overfor det gode i netop et fængsel.

– Derfor handler det om at få en god dialog med lokalsamfundet, hvis det bliver endeligt besluttet at fængslet skal placeres i Viborg Kommune, og vi skal bestemme os for en konkret placering. Det er i den forbindelse vigtigt at understrege, at kriminaliteten ikke stiger i et område, hvor der bliver bygget et lukket fængsel. Viborg Kommune vil gå i tæt dialog med Kriminalforsorgen og blandt andet arrangere besøg fra lokale borgere fra de områder i Danmark, der sidst har fået et fængsel som nabo, så de kan fortælle om deres oplevelser, understreger borgmesteren.

Hvis Økonomi- og Erhvervsudvalget i Viborg Kommune beslutter at arbejde videre med planerne om et fængsel, vil der i løbet af foråret 2024 blandt andet blive udpeget mulige områder for placering.

Den endelige beslutning om, hvor fængslet skal placeres, er dog en politisk beslutning, som justitsministeren vil drøfte med aftalepartierne bag aftalen om kriminalforsorgens økonomi 2022-2025.

Fakta

  • Kriminalforsorgen søger en grund på 30-35 hektar til et nyt lukket fængsel med plads til 400 indsatte.
  • Det forventes, at der bygges på cirka 20-25 hektar centralt på grunden, mens resten er nødvendigt for udearealer samt perimetersikring og sikkerhedszone.
  • Det meste af den bebyggede del af grunden forventes indhegnet og omkranset af en mur på 6 meter.
  • Fængslet skal være færdigbygget og i drift i 2030.

Kilde: Viborg Kommune.