P-hus Asger Jorn i Ørestad vil blive beklædt med ålegræs. Visualisering: Nordland Arkitekter.
P-hus Asger Jorn i Ørestad vil blive beklædt med ålegræs. Visualisering: Nordland Arkitekter.

Rådet for Bæredygtigt Byggeri har netop præcertificeret P-huset Asger Jorn i Ørestad til DGNB Guld, oplyser By & Havn i en pressemeddelelse.

Parkeringshuset er ikke kun tiltænkt de firehjulede. I stueetagen indrettes en nærgenbrugsstation på knap 500 kvadratmeter, mens resten af stuetagen afsættes til blandt andet handicapbusser. Desuden etableres et større antal el-ladestandere.

– P-hus Asger Jorn er på mange måder et utraditionelt byggeprojekt. Det er ikke bare et hus, hvor man kan parkere sin bil. Vi har arbejdet meget med at optimere det i forhold til kontekst, så det bliver en naturlig del af dagligdagen og kan skabe rum for sociale møder og fællesskaber blandt beboerne i Ørestad Syd, udtaler Rita Justesen, der er chef for Planlægning og Byrum i By & Havn.

Læs også: Boligselskab bygger 118 almene boliger i Ørestad

Udviklingsselskabet oplyser, at parkeringshuset opføres med en forstærket konstruktion, så det kan bære en have på taget. Forbilledet er tagfarmen ØsterGRO på Østerbro i København, som giver storbyens borgere mulighed for at dyrke afgrøder i en økologisk grøntsagshave.

I Ørestad har foreningen Asgers Have, som består at lokale ildsjæle, længe været i gang med aktiviteter som for eksempel kartoffel- og blomsterdyrkning på endnu ubebyggede arealer i Ørestad Syd. Aktiviteterne er med til at samle foreningens medlemmer i ventetiden indtil parkeringshuset står færdigt, og taghaven på taget kan anlægges og tages i brug.

En byggeplads med fokus på energiforbrug og arbejdsmiljø

I forbindelse med byggeprocessen inddrages håndværkerne i arbejdet med bæredygtighed, både i forhold til dokumentation af de materialer, der bliver bygget ind i bygningen, samt selve byggeprocessen. Det gælder for eksempel minimering af energiforbrug, affaldshåndtering, samt undgåelse af forurening af byggegrund.

Læs også: Surdejsbager rykker ind i parkeringshus i udviklingsområde

Derudover er der stor opmærksomhed på støvende arbejder og støj i forbindelse med byggeriet, som kan være til gene for både håndværkere og beboere i området.

P-hus Asger Jorn har blandt andet opnået point for at eksperimentere med ålegræs, som er et alternativt byggemateriale til de mere moderne, men CO2-belastende materialer.

Fakta om P-Hus Asger Jorn

  • P-hus Asger Jorn er tegnet af Nordland Arkitekter
  • Totalentreprenør på byggeprojektet er 5E Byg, herunder Ingenør’ne som DGNB-rådgiver og -auditor samt CCO Arkitekter
  • Cowi er bygherrerådgiver for DGNB-certificering
  • Huset konstrueres, så det kan bære en have til dyrkning af afgrøder på taget
  • En nærgenbrugsstation på cirka 500 kvadratmeter indrettes i stueetagen
  • Parkeringshuset kan rumme 616 køretøjer, hvoraf 17 af parkeringspladserne indrettes specielt til handicapkøretøjer
  • Parkeringshuset forventes at kunne tages i brug i første kvartal af 2025
  • En endelig certificering til DGNB Guld opnås når byggeriet er færdigt og forventningerne til byggeriet er indfriet

Kilde: By & Havn.