Prisen stiger på alment boligbyggeri mellem Holbæk og Jyderup

Politikerne i Holbæk havde godkendt et alment boligprojekt i Knabstrup mellem Holbæk og Jyderup. Men prisen på godt 78 millioner kroner holder ikke.

Kommunalbestyrelsen i Holbæk gav i januar 2021 tilsagn til, at Boligselskabet Sjælland kunne opføre 40 almene familieboliger i Alkes Have i Knabstrup for 78,3 millioner kroner. Anskaffelsessumme blev godkendt med udgangspunkt i maksimumbeløbet for 2020. I august 2021 godkendte politikerne anskaffelsessummen på 79,1 millioner kroner med udgangspunkt i maksimumbeløbet for 2021.

Med den russiske invasion af Ukraine, energikrise og stigende priser på byggematerialer er der dog løbet ikke så lidt vand gennem åen siden da. På grund af projektets stramme budget har Boligselskabet Sjællands totalentreprenør ikke kunnet løfte opgaven. Anskaffelsessummen er nu i stedet 85,3 millioner kroner.

– Borgmesteren var for halvandet år siden i Knapstrup og tage første spadestik, og alt var en fest. Og så ved I godt, hvad der skete i verden og med priserne på byggematerialer og på håndværkere. Alt gik i stå, sagde formand for Udvalget for Plan, Bolig og Lokal Udvikling, Lars Qvist (S), da politikerne godkendte den nye anskaffelsessum den 18. januar.

– Nu skulle det gerne blive til noget, sagde udvalgsformanden videre på kommunalbestyrelsesmødet.

Projektet omfatter en række-/klyngehusbebyggelse omkring et fælleshus. Der etableres to små et-værelses boliger på 27 kvadratmeter, otte to-tre-værelses boliger på 63 kvadratmeter, fire to-værelses boliger på 67 kvadratmeter, fem tre-værelses boliger på 86 kvadratmeter, seks tre-fire-værelses boliger på 87 kvadratmeter, otte fire-fem-værelses boliger på 104 kvadratmeter og syv fire-fem-værelses boliger på 110 kvadratmeter.

– Det er ret fantastisk, at man formår at bygge sådan et samlet byggeri med syv forskellige størrelser af boliger, sagde Lars Qvist på kommunalbestyrelsesmødet.

– Det er jo præcis det, vi så gerne vil, det der med, at vi får blandede boliger, så vi ikke får nogen form for ghettoer, sagde han videre.

Boligselskabet Sjælland står bag projektet Alkes Have i Knapstrup mellem Holbæk og Jyderup. Visualisering: WE Architecture.
Boligselskabet Sjælland står bag projektet Alkes Have i Knapstrup mellem Holbæk og Jyderup. Visualisering: WE Architecture.

Den gennemsnitlige, månedlige husleje for en bolig på 63 kvadratmeter ville ligge på omkring 5.600 kroner om måneden, mens den for en bolig på 27 kvadratmeter vil være på cirka 2.400 kroner om måneden.

Boligselskabet Sjælland har afholdt et fornyet udbud og indgået en ny totalentreprisekontrakt.

Boligselskabet Sjælland har udarbejdet projektet i samarbejde med WE Architecture og en lokal borgergruppe.

– Boligselskabet Sjælland påtager sig tomgangslejen. Det har den betydning, hvis det viser sig, at det bliver svært at udleje boligerne, så er det ikke dem, der bor i boligerne derude, der kommer til at betale tomgangslejen. Det gør Boligselskabet Sjælland. Det, synes jeg, er ret enestående, påpegede kommunalbestyrelsesmedlem Mogens Justesen (S) på mødet.

Byggeriet forventes snart at blive sat i gang, så boligerne står klar til indflytning i februar 2024.