Rasmus Friis bygger villa i træ i Charlottenlund

Rasmus Friis er i gang med at bygge en villa i CLT i Charlottenlund. Entreprenøren høster dermed erfaring med byggematerialet af træ.

CLT (Cross Laminated Timber) kan oversættes til krydslamineret tømmer, og det omtales som massivtræ. Anvendelsen af CLT i byggeriet er relativt nyt i Danmark, men Tetriis-koncernens entreprenørafdeling Rasmus Friis bygger lige nu en 259 kvadratmeter stor villa i Charlottenlund, hvor boligens konstruktioner udføres i CLT.

Det oplyser Tetriis i en pressemeddelelse.

CLT består af flere lag træ, som er limet sammen i krydsende retninger, og det giver ifølge Tetriis en ekstrem stærk og stabil struktur, som samtidig er bæredygtig.

– Boligen er en sjældenhed, og giver os en unik mulighed for at styrke vores kompetencer og viden inden for byggeri med CLT som byggemateriale, fortæller Peter Hansen, afdelingschef for Nybyg i Rasmus Friis.

LÆS OGSÅ: STOR ENTREPRENØR VIL BANE VEJEN FOR TRÆKONSTRUKTIONER I DANMARK

– En vigtig viden, som vi kan overføre til nye, større og endnu mere komplekse byggesager i CLT fremadrettet, og som samtidigt giver os en førerposition inden for feltet.

Begejstringen for CLT og limtræ er ifølge Tetriis generelt stigende i byggebranchen, hvilket især skyldes de miljømæssige fordele og de mange anvendelsesmuligheder til både inder- og ydervægge, tagkonstruktioner og etagedæk.

Den væsentligste fordel ved brugen af CLT er det meget lave CO2-aftryk sammenlignet med mere traditionelle byggematerialer som eksempelvis beton, lyder det fra projektudvikleren.

Om CLT

  • CLT er et fornybart materiale, da det er lavet af træ, der kan dyrkes og genplantes. Det har også en lav CO2-udledning sammenlignet med mere konventionelle byggematerialer som beton og stål.
  • Styrke og stabilitet: CLT er kendt for sin høje styrke og stabilitet. Det kan modstå store belastninger og er velegnet til at konstruere både mindre huse og større bygninger.
  • Hurtigere byggeproces: CLT-paneler er præfabrikerede, hvilket betyder, at de kan fremstilles off-site og derefter transporteres til byggepladsen. Dette kan fremskynde byggeprocessen og reducere tidsforbruget på stedet.
  • Energibesparelse: CLT har gode isoleringsegenskaber, hvilket betyder, at bygninger opført med CLT kan opretholde en mere konstant indendørs temperatur og kræver derfor mindre energi til opvarmning og køling.

Kilde: Tetriis.