Danish Crowns nye hovedkvarter er bygget på lokalt produceret beton

Danish Crowns nye domicil i Randers er bygget på beton fra lokalområdet. Kort afstand fra fabrik til byggeplads har været afgørende for at kunne understøtte hovedkvarterets bæredygtige profil.

Da rejsegildet på Danish Crowns nye 13.200 kvadratmeter store hovedkvarter fandt sted den 1. april 2022, var det med udsigten til et domicil bygget efter bæredygtige principper og med lokalt producerede grundelementer.

Siden oktober 2021 har lastbiler fra Fårup Betonindustri nemlig fast kørt de cirka 24 kilometer mellem betonproduktionen på Kærvej i Fårup og til byggepladsen i Munkdrup lidt syd for Randers. Det er blevet til i alt 300 lastvognstog, som har leveret 10.000 kvadratmeter betonvægge og 10.000 kvadratmeter betondæk samt dertilhørende bjælker og søjler i beton.

– Det er en ære at blive valgt som leverandør til så stort og vigtigt et projekt på vores egen hjemmebane. At skulle leve op til de skrappe krav, der har været stillet til kvalitet og leveringstid, har været en særdeles spændende og lærerig opgave og har udfordret alle dele af vores organisation fra tegnestuen, over produktionen og til logistikken, siger Lars Raabjerg Didriksen, der er salgschef hos Fårup Betonindustri.

Projektet skal efter planen stå færdigt færdig til brug i marts 2023 og bliver Danish Crowns nye primære adresse i Danmark. De 550 ansatte, der tidligere har haft sin daglige gang i slagterigigantens hovedkvarter, behøver dog ikke at køre meget længere end før for at komme på arbejde, da der kun er syv minutters kørsel mellem den nye og gamle lokation. Danish Crown er og bliver nemlig en Randersvirksomhed. Derfor har det også været vigtigt, at materialevalget og samarbejdspartnere i det nye domicil har et lokalt islæt.

Ud fra blandt andet dette princip valgte totalentreprenørerne fra Raundahl & Moesby, at domicilets grundsten skulle leveres af Fårup Betonindustri, som Jørgen Frank, projektchef hos Raundahl & Moesby, har gode erfaringer med fra tidligere projekter i Randers og omegn.

– Udover nærheden af produktionen, så var vores kendskab til Fårup Betonindustri vigtigt i valget af vores betonleverandør. På grund af byggeriets komprimerede tidsplan og store krav til bæredygtighed skulle vi føle os fuldstændig trygge ved leverandøren. Det har vi været med Fårup, siger projektchef ved Raundahl Moesby, Jørgen Frank.

Alt tæller i bæredygtighedsregnskabet

Bygningen skal DGNB certificeres til Guld. Sammen med bygherre, Raundahl & Moesby og projekteringsteamet er der udvalgt en lang række kriterier, som der er særlig fokus på i byggeriet. Det gælder blandt andet de miljømæssige aspekter som bygningens livscyklus og forebyggelse af uønskede stoffer i byggeriet, hvor valg er materiale, er vigtig.

Det har Sabine Mols Slaikjær, bæredygtighedskonsulent for det rådgivende ingeniørfirma Søren Jensen, holdt skarpt øje med i hendes virke som rådgiver for Raundahl og Moesby på projektet.

– Hver eneste lille detalje tæller, når en bygning skal bæredygtighedscertificeres. Entreprenørernes arbejde på byggepladsen spiller også en stor rolle. Vi er nødt til at arbejde på at nedsætte ressourceforbruget på byggepladsen. Der skal være fokus på reducering af energiforbruget under opførelsen, brug af bæredygtige byggemateriale og minimering af affald og spild affald på byggepladsen. Det har været faktorer som disse, vi har haft fokus på i certificering af Danish Crown domicilet.