EjendomDanmark: Den laveste tomgang i 13 år

En ny opgørelse fra EjendomDanmark, som viser, at tomgangen for lejemål er den laveste i 13 år. Opgørelsen udfordrer pessimismen i branchen.

Med inflation og stigende renter er der udsigt til, at ejendomsværdierne falder i løbet af 2023, lyder forventningen fra ejendomsbranchen. En ny opgørelse fra EjendomDanmark nuancerer dog det et dystre billede. Den viser nemlig, at der er den laveste økonomiske tomgang i 13 år, skriver brancheorganisationen i en pressemeddelelse.

Ifølge Morten Marott Larsen, underdirektør i EjendomDanmark, skyldes det lejemarkedets fleksibilitet, som skaber tryghed i økonomisk usikre tider.

– Efterspørgslen på lejemål er vokset, og det skyldes blandt andet, at ejermarkedet er blevet mere usikkert. Den stigende rente gør det dyrere at købe en ejerlejlighed. I en privat lejebolig får man tag over hovedet for et mindre indskud og til en lavere risiko, udtaler underdirektøren i meddelelsen.

Interessen for at leje viser sig både for bolig, kontor, butik og industri, hvor der samlet er et kvartalsvist fald på 0,2 procentpoint og et årligt fald på 0,7 procentpoint. Dermed er tomgangen helt nede på 5,5 procent, skriver EjendomDanmark.

Få ledige kontorer

På kontorområdet specifikt rammer niveauet også det laveste siden 2009, og tomgangen er nu nede på 7,4 procent efter et fald på 1,1 procentpoint i forhold til samme tidspunkt sidste år.

– Virksomhederne har brug for moderne og fleksible rammer, og samtidig kommer der ikke mange nye erhvervskvadratmeter til i de kommende år. Der er dog et stort fokus på at skabe de rette faciliteter, udtaler Morten Marott Larsen.

Bedst ser det ud i Nordjylland, hvor der er stor efterspørgsel, og andelen af ledige kontorlejemål er nede på 4,9 procent – og det er særligt i Aalborg, at erhvervslivet klarer sig godt. Her er tomgangsprocenten helt nede på 3,3 procent.

Hovedstadens lejeboliger fortsat populære

Historisk har det været på boligområdet, at der har været mest rift om de ledige lejemål. Den tendens fortsætter, og det er særligt Region Hovedstaden, der er attraktiv hos lejerne. Her er flere kvadratmeter bolig blevet lejet ud, og tomgangen er her helt nede på 1,9 procent.

– I en tid, hvor der ventes markante skred på boligmarkedet, er lejeboliger for mange et mere sikkert valg, fordi man ikke skal frygte prisfald. Så selvom der er kommet mange nye lejeboliger til, så flytter folk også ind, og vi har i fremtiden brug for endnu flere boliger. Både akut i Hovedstaden, men også i andre dele af landet, siger Morten Marott Larsen.