Morten Marott Larsen, underdirektør i EjendomDanmark. Foto: PR.
Morten Marott Larsen, underdirektør i EjendomDanmark. Foto: PR.

Inflationen har i den grad også ramt bygge- og ejendomsbrancherne, idet priserne på byggematerialer gennem en længere periode har været på himmelflugt. Det bliver stadig dyrere at vedligeholde og udvikle ejendomme, og ifølge en ny måling blandt branchens aktører fra EjendomDanmark forventes det i branchen, at den økonomiske usikkerhed kan påvirke både indtjening og kommende investeringer.

– Det er længe siden, vi har oplevet prisstigninger, som dem vi ser i dag. Nu forventer vores medlemmer også, at den økonomiske situation vil komme til at påvirke deres virksomhed i den kommende tid, siger Morten Marott Larsen, underdirektør i EjendomDanmark, i en pressemeddelelse.

Ifølge målingen fra brancheorganisationen er branchens forventninger til deres indtjening på ejendomme på bare ét kvartal droslet gevaldigt ned. Der er faktisk tale om det største kvartalsvise fald i 10 år.

Det totale afkast anslås til at lande på 4,8 procent, hvilket er noget lavere end samme tidspunkt sidste år, hvor forventningerne også var skruet ned på grund af coronakrisen. Det totale afkast skal være med til at dække finansielle omkostninger, risiko og inflation for ejendommene, lyder det fra EjendomDanmark.

– I april 2022 oplevede vi den største stigning i inflation i næsten 40 år, og også renterne stiger. Usikkerheden til økonomien gør, at forventningerne til de totale afkast på ejendomme falder samtidig med, at omkostningerne til at vedligeholde og udvikle ejendomme er steget, uddyber Morten Marott Larsen.

Ejendomsaktørerne forventer og håber dog stadig, at den økonomiske situation er en midlertidig effekt forårsaget af blandt andet forsyningsproblemer, og at det kun vil medføre forholdsvis få realøkonomiske effekter, hvor inflationen snart kan falde igen, skriver EjendomDanmark.

– Det er vigtigt at understrege, at der er tale om en forventningskrise og ikke en reel økonomisk krise. Det er altså ikke sådan, at lamperne gløder højrødt endnu, siger Morten Marott Larsen.

En af de aktører i branchen, som kan nikke genkendende til en stigende usikkerhed, er Sune Schackenfeldt, administrerende direktør fra PBU, pædagogernes pension.

– Vi oplever aktuelt, at de markante økonomiske ændringer, der er afstedkommet i for eksempel renteniveau, inflation og ikke mindst geopolitisk på kort tid, har medført, at flere markedsaktører, der for bare et par år siden havde meget stor appetit på ejendomsinvesteringer er blevet mere selektive.

Sune Schackenfeldt oplyser i pressemeddelelsen, at PBU følger situationen nøje med henblik på egne kommende investeringer, som vil koncentrere sig om Danmark, de nordiske lande og Nordtyskland.

– Som langsigtet investor kan der opstå interessante muligheder for os, hvis markedet taber højde – vi vil dog være påpasselige i forhold til kontor med sekundære lokationer, og vi bemærker også, at logistikejendomme under corona er blevet handlet betydeligt ned i afkastkrav, siger Sune Schackenfeldt.