Ifølge en pressemeddelelse fra EjendomDanmark blev 2022 afsluttet med rekordlave forventninger til det totale afkast for året på blot 3,3 procent. Branchen spår et yderligere fald til 3 procent i 2023, lyder det nu fra brancheorganisationen, som påpeger, at forventningerne til det totale afkast aldrig er blevet målt lavere i EjendomDanmarks undersøgelser.

– Det er den usikre økonomiske situation, der i det forgangne år har resulteret i de svingende og i sidste ende meget lave forventninger til det totale afkast for 2022. Konsekvensen er blandt andet et forventet fald i ejendomsværdierne for alle sektorer, men værst står det til for bolig- og kontorsektoren, udtaler Peter Stenholm, administrerende direktør i EjendomDanmark.

Han udtrykker bekymring for, at værdifaldet kan påvirke investeringsinteressen og forsinke klimatiltag.

Undersøgelsen fra EjendomDanmark viser, at vi skal helt frem til 2024, før der igen er optimisme at spore. Michael Nielsen, direktør i Danica Ejendomme, beskriver den massive modvind som ”the perfect storm”.

– Det er kombinationen af stigende renter, høj inflation, høje energiudgifter, lav forbrugertillid og generel økonomisk usikkerhed, der har skabt en ond cirkel og lige nu er med til at gøre fremtiden usikker og ikke mindst udfordrende for ejendomsinvestorerne. Vi regner med, at 2023 bliver lavpunktet, før det forhåbentlig vender i 2024, udtaler han.

En geografisk skævvridning

Ifølge EjendomDanmark går de faldende ejendomsværdier især ud over de mindst befolkningstætte områder. De bevirker nemlig, at investorerne fokuserer på de ejendomme, der betragtes som sikre. Og de ligger i landets større byer.

– Det forventes, at faldet i ejendomsværdierne er mindst i København, Aarhus og Odense, og tiltroen er allerstørst til hovedstaden. Det er selvfølgelig positivt, at der i nogle områder er et mindre fald, men det skaber også en farlig skævvridning, hvor for eksempel landdistrikterne efterlades med manglende interesse for at investere og udvikle områderne, udtaler Peter Stenholm.

Optimisme om udlejning

Der er dog fortsat optimisme, hvad angår udlejning af ejendomme. For bolig er udlejningsprocenten neutral, og den forventes at blive høj det næste år, ligesom der er en svag, men dog positiv forventning til markedslejen. Markedslejen for kontor i København forventes tilmed at stige med 2,2 procent i 2023, skriver EjendomDanmark.

Og med Danica Ejendommes store udlejningsportefølje, er det gode nyheder, selvom det ikke opvejer faldet i ejendomsværdierne.

– De faldende ejendomsværdier kan ikke kompenseres med stigende lejeindtægter, da markedslejen sjældent følger prisudviklingen på lang sigt. Derfor er det vigtigt at fokusere på ejendommenes underliggende drift og opretholde et direkte afkast på højeste niveau. Men vi glæder os over den lave tomgang, og den vil vi meget gerne fastholde, pointerer Michael Nielsen.