Frederiksberg Rådhus. Foto: Frederiksberg Kommune.
Frederiksberg Rådhus. Foto: Frederiksberg Kommune.

Frederiiksberg Boligfond har gennem de seneste levet en omtumlet tilværelse. I december 2018 indgik fonden aftale med Blackstones danske selskab, 360 North, om køb af ejendommene Den Sønderjyske By og Svalegården.

Købsaftalen blev senere ophævet på grund af en en retlig tvist mellem Frederiksberg Boligfond og en gruppe lejere.

I november 2022 blev der indgået en betinget købsaftale mellem KAB og Frederiksberg Boligfond om de tre ejendomme Roskildegården, Sønderjyllandsgården og Solbjerggård med tilsammen 546 boliger og en række erhvervslejemål. KAB overtog ejendommene den 1. maj 2023.

Nu har Frederiksberg Kommune og Frederiksberg Boligfond så indgået en aftale, der skal skabe ro om fondens økonomi, oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: FREDERIKSBERG VIL HAVE 600 NYE, ALMENE BOLIGER

Med aftalen bytter Frederiksberg Kommune en gammel forkøbsret til 16 af fondens ejendomme til en anvisningsret på 25 procent i fondens ledige boliger, skriver kommunen.

– Alle kan huske sagen, hvor den Den Sønderjyske By var ved at blive solgt til kapitalfonden Blackstone. Med denne aftale undgår vi, at Frederiksberg Boligfond havner i en lignende situation i fremtiden. Det er så vigtigt for Frederiksberg, at vi har boliger, som er til at betale uanset indkomst. Til gavn for beboerne og den blandede by, udtaler Frederiksbergs borgmester Michael Vindfeldt (S).

Forkøbsretten var en af de store forhindringer for, at Frederiksberg Boligfond kunne refinansiere dens gæld.

– Det er nok ikke nogen hemmelighed, at Frederiksberg Boligfond gerne ville have været de seneste år foruden. Usikkerheden om fondens økonomi har fyldt alt for meget og skygget for Frederiksberg Boligfonds egentlige formål – at levere gode og prisvenlige boliger til vores flere tusinde lejere på Frederiksberg. Med denne aftale kan vi nu komme i en konstruktiv dialog med vores banker og finde en løsning, som sikrer Frederiksberg Boligfond fremover. Vi glæder os til nu endeligt at komme videre, udtaler formand for Frederiksberg Boligfond, Flemming Brank.

LÆS OGSÅ: FREDERIKSBERG VIL SÆLGE GRUND TIL BYGGEFÆLLESSKAB

Frederiksberg Boligfond og Frederiksberg Kommune har også aftalt at etablere et nyt forum for samarbejde, hvor de skal følge og udvikle anvisningsretten og andre forhold, der kan bidrage til den blandede og bæredygtige by.

Ankestyrelsen har godkendt aftalen, oplyser Frederiksberg Kommune.

Frederiksberg Boligfond er den største private udlejer på Frederiksberg med over 2.300 lejemål.