Historisk lave forventninger til afkast på udlejningsejendomme

En ny opgørelse for ejendomsbranchen viser, at forventningerne til det totale afkast på udlejningsejendomme falder til det lavest målte niveau i opgørelsens levetid.

Grønnere ejendomme, moderne boliger og attraktive erhvervslokaler. Ejendomsbranchen har en nøglerolle i samfundet, men mørke skyer trækker sig sammen over markedet for udlejningsejendom, vurderer branchen selv. Det skriver EjendomDanmark i en pressemeddelelse.

Ifølge brancheorganisationen viser en ny opgørelse nemlig, at forventningerne til det totale afkast på udlejningsejendomme i 2023 falder til 2,4 procent. Det er det lavest målte niveau, siden opgørelsen først udkom tilbage i 2011.

– Et historisk lavt afkast vil ramme ejerne hårdt, fordi afkastet jo er før for eksempel finansielle omkostninger. Gør vi det op i kroner og øre svarer et afkast på 2,4 procent til, at det i år er 50 milliarder kroner lavere, end hvis det flugtede med et mere gennemsnitligt afkast på godt syv procent, udtaler Peter Stenholm, administrende direktør i EjendomDanmark.

Han påpeger, at det er høj inflation, høje renter og ikke mindst usikkerhed om den økonomiske udvikling, der sætter et negativt præg på afkastforventningerne.

– Samtidig rammer det på et tidspunkt, hvor branchen – såvel som hele samfundet – står over for store investeringer i blandt andet at sikre endnu mere energivenlige ejendomme. Den øvelse, som i forvejen er kompleks, bliver ikke lettere i den nuværende situation, siger Peter Stenholm.

Sammenlignes der med forrige kvartal, falder forventningerne til det totale afkast med 0,6 procentpoint, og det seneste år er forventningerne faldet med 3,2 procentpoint.

Lys i mørket – for enden af 2023

Optimismen spirer dog, når blikket vendes mod de kommende år, hvor udsigterne ser lysere ud. I 2024 forventer branchen et totalt afkast på 4,3 procent, mens det i 2025 ventes at stige til 5,0 procent.

– Hvis inflationen kommer under kontrol, vil renterne formentligt stabilisere sig på et lavere niveau. Det vil være noget, som smitter positivt af på økonomien, udtaler Peter Stenholm.

EjendomDanmarks opgørelse over forventninger udkommer hvert kvartal.