Wihlborgs bygger ny skole til NGG i Hørsholm. Visualisering fra lokalplanen.
Wihlborgs bygger ny skole til NGG i Hørsholm. Visualisering fra lokalplanen.

Wihlborgs står bag byggeriet af det 12.500 kvadratmeter store Nordsjællands Grundskole og Gymnasium (NGG) i Hørsholm. Her skal der være plads til omkring 1.350 elever og ansatte.

Projektet sigter mod en certificering til DGNB Guld, og Wihlborgs har indgået en Energy-as-a Service–aftale med Energy Machines, der vil fungere som den totale energiløsningsentreprenør og operatør for det nye NGG.

Et integreret geotermisk energisystem vil sørge for 100 procent vedvarende opvarmning og køling af skolen, skriver Energy Machines i en pressemeddelelse.

I modsætning til traditionelle energisystemer, som kontinuerligt genererer ny energi, muliggør det integrerede system effektiv flytning af energi mellem geotermisk lagring og skoleejendommen ved brug af en varmepumpe og agil softwarestyring, lyder det fra Energy Machines.

Skoleejendommen vil ikke være tilsluttet fjernvarmeforsyningen, og det eneste energiforbrug i systemet vil være elektriciteten, der er nødvendig for at drive varmepumpen og grundvandspumperne.

Systemet forventes at operere med en effektivitet på 650 procent, hvilket ifølge Energy Machines svarer til en COP (Coefficient of Performance) på omkring 6,5 for kombineret opvarmning og køling.

Det geotermiske energilagringssystem, der anvendes på NGG, er Aquifer Thermal Energy Storage (ATES), som benytter et grundvandsmagasin til effektiv energilagring, oplyser Energy Machines.

Med ATES-anlægget indfanges og opbevares sommervarmen i undergrunden til opvarmningsformål om vinteren. Omvendt opbevares kolde temperaturer under jorden om vinteren til senere brug for køling i de varmere måneder.

Læs også: Wihlborgs bygger ny skole for 260 millioner i Hørsholm

– Vi ser frem til at implementere dette effektive energisystem til gavn for både skolen og os som den langsigtede ejer, og vi håber på fremtidigt samarbejde på vores andre ejendomme. Projektet understreger også Wihlborgs engagement i den grønne omstilling, udtaler Martin Dagnæs, Projektudvikler hos Wihlborgs.

I henhold til EaaS-aftalen designer og ejer Energy Machines energisystemet, samtidig med at de påtager sig alt ansvar og alle omkostninger forbundet med installation, drift, vedligeholdelse og risiko.

– Wihlborgs dedikation til den grønne omstilling sætter en prisværdig standard i branchen, og vi er begejstrede for den positive indvirkning vores samarbejde vil have på både projektet og det bredere samfund. Derudover er vi glade for, at vores Energy-as-a-Service-forretningsmodel anvendes på NGG, hvilket, ud over de økonomiske fordele, sikrer at risikoen allokeres til dem, der er bedst rustet til at håndtere den, udtaler Nicolas Kastbjerg, administrerende direktør hos Energy Machines.

Byggeprocessen med at udføre prøveboringer på stedet blev indledt i februar og marts 2024. Boringerne udføres af Brøndboringsfirmaet Brøker.

Denne fase vil gøre det muligt for Energy Machines at vurdere grundvandsydelser og indsamle vigtige data om de termiske lagringsforhold i grundvandsmagasinet ved det nye NGG.

Skolen til 260 millioner kroner opføres i totalentreprise af C.C. Contractor.