Justeringer af etapeplan for ny bydel skal sikre genbrug af mursten

A. Enggaard vil genbruge mursten i udviklingen af Vridsløselille Statsfængsel til en ny bydel. Desuden er en dagligvarebutik på tegnebrættet.

A. Enggaard og PKA står for omdannelsen af Vridsløselille Statsfængsel med udgangspunkt i en masterplan, der er udarbejdet i samarbejde med Freja Ejendomme samt et rådgiverhold bestående af Cobe, WSP, Rambøll, Cowi, TRE-Miljørådgivning, Planværkstedet og Niras.

Som en del af planlægning for udviklingen af den 160.000 kvadratmeter store fængselsgrund indgik Albertslund Kommune og A. Enggaard i 2021 en aftale om lokalplanetaperne for udviklingsområdet.

Her var udviklingen inddelt i fem etaper, men det bliver nu ændret, så området udvikles over fire etaper.

Der er der to årsager til. For det første købte A. Enggaard i september 2022 ejendommen Roskildevej 161-163 for 51,5 millioner kroner med henblik på at omdanne ejendommen til blandt andet en dagligvarebutik, så de kommende borgere i den nye bydel har mulighed for at handle ind. Ejendommen skal derfor tænkes ind i den samlede planlægning af området.

Læs også: A. Enggaard klar med plan for nyt hotel

For det andet har A. Enggaard et ønske om at sikre en høj genanvendelse af områdets materialer. Den nordjyske entreprenør- og byudviklingsvirksomhed vil blandt andet genbruge mursten fra fængselsmurerne på de bygninger og længer, der ikke er bevaringsværdige.

De genanvendte mursten skal bruges til opførelsen af de nye byggerier på fængselsgrunden, og etapeinddelingen ændres, så A. Enggaard ikke løber tør for mursten til de nye områder.

– Det er jo dejligt, at de har så stor fokus på bæredygtighed ved at genbruge nogle kvalitetsmursten, for de skulle vist ikke findes bedre i dag, fordi man i gamle dage lavede god kvalitet, når man lavede mursten, sagde formand for Miljø- og Byudvalget, Marianne Burchall (S), på kommunalbestyrelsesmødet den 16. april, hvor politikerne godkendte de nye lokalplanetaper.

Læs også: PKA og A. Enggaard tester CO2-reducerede byggematerialer i flere byggeprojekter

Planlægningen tog udgangspunkt i grundens sydvestlige hjørne, hvor en lokalplan for Skydebanen blev endelig godkendt af politikerne i kommunalbestyrelsen i november 2023. Her bliver der bygget 800 boliger.

Kommunalbestyrelsen godkendte i februar 2023 startredegørelsen for områdets næste lokalplanetape i den sydøstlige del af området. Denne lokalplan er under udarbejdelse, og de to lokalplanetaper bliver der ikke rørt ved.

For at give sikkerhed for, at A. Enggaard ikke løber tør for mursten til de nye områder, tilpasses lokalplanafgrænsningen for den igangsatte lokalplan for Vridsløse Sydøst dog, så lokalplanen også indeholder den indre fængselsmur. Ændringen vil give mulighed for, at muren kan nedrives og efterfølgende genetableres på de delstrækninger, som masterplanen for området udpeger.

Det forventes, at alle lokalplaner for udviklingsområdet er på plads i slutningen af 2027 eller begyndelsen af 2028.

I alt skal der bygges mellem 1.400 og 1.600 boliger i den nye bydel, der bliver delvis bilfri. Områdets parkeringspladser samles i et 10.000 kvadratmeter stort mobilitetshus i tre etager i udkanten af bydelen op mod banelegemet.