Lille træplatform ved sydsiden af A Høl - et delvist afsnøret og beskyttet vandområde på østsiden af Oddesund Nord. Foto: Thomas Holst / Geopark Vestjylland.
Lille træplatform ved sydsiden af A Høl - et delvist afsnøret og beskyttet vandområde på østsiden af Oddesund Nord. Foto: Thomas Holst / Geopark Vestjylland.

Det blev Lemvig Kommune, der i et stærkt felt af nominerede løb med Kommunernes Landsforenings (KL) klimapris i 2023.

Spændingen blev udløst torsdag aften på scenen til KL’s Klima & Miljø Topmøde, der i disse dage løber af stablen i Alsion og Skansehallerne i Sønderborg. Det skriver KL i en pressemeddelelse.

Det blev Lemvig Kommunes grønne energifællesskaber, der vandt den anden uddeling af Kommunernes Klimapris.

Lemvig Kommune vandt prisen for at opstille solcelle- og vindmølleparker med lokal opbakning. Blandt eksemplerne er Høvsøre solcelleanlæg, hvor Jysk Energi har udviklet en model til at inddrage borgerne ved at tilbyde lokalbefolkningen op til 50 procents ejerskab.

Lemvig har formået at kombinere hensynet til natur, klima, mennesker og erhvervsudvikling. Andre eksempler er solcellepark og PtX ved Ramme og Klimaparken Nees Hede, skriver KL.

– Lokal borgermodstand mod opførelse af vedvarende energi bremser i flere tilfælde den grønne omstilling. Derfor er det også imponerende at se, hvordan Lemvig Kommune med en ny medejerskabsmodel har knækket koden til at opføre energiparker uden borgerklager, der samtidig giver rekreative muligheder og understøtter biodiversitet og klima, udtaler Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederikshavn Kommune og formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg.

Dommerkomiteen bestod af Annika Agger, lektor ved Institut for Samfundsvidenskab & Erhverv på Roskilde Universitet, Brian Vad Mathiesen, professor ved Institut for Planlægning på Aalborg Universitet, Gitte Lillelund Bech, direktør i Dansk Erhverv, Jakob Fritzbøger Christensen, medstifter og direktør i Grøn og medlem af Ungeklimarådet, og Lars Tønder, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

– Kommunerne har taget klimalederskabet på sig. Det har Lemvig Kommune også, og de har samarbejdet med borgerne på en ny måde. Jeg er ikke i tvivl om, at rigtig mange kan lade sig inspirere af deres indsats, og derfor er det også en stor fornøjelse at overrække prisen til Lemvig Kommune i dag. Men Lemvig var i et utroligt stærkt felt af nominerede i år, og det viser, hvordan kommunerne er en stærk drivkraft i den grønne omstilling, udtaler Birgit S. Hansen.

De tre øvrige nominerede indsatser til Kommunernes Klimapris var Hørsholm, Odense og Assens.

I alt var 41 initiativer blevet indstillet til prisen. Indstillingerne dækkede bredt fra udtagning af lavbundsjord, over borgernes forbrugsbaserede CO2-udledning og til mobilitet, varme og energi. De er integreret i Kommunernes klimakort.

Med Klimaprisen følger et trofæ skabt af billedkunstner, Kigge Hvid.