Markant fald i transaktionsvolumen i det seneste kvartal

Uro og stigende renter presser fortsat investorerne, som holdt igen med handlerne i tredje kvartal 2022, lyder det fra Colliers.

Den samlede handel med ejendomme på 13,8 milliarder kroner i tredje kvartal 2022 står i skærende kontrast til tredje kvartal af 2021, som målte en rekordstor transaktionsvolumen på cirka 29 milliarder kroner. Det viser nye tal, som Colliers har gennemgået, fra de største danske mæglere, lyder det fra erhvervsmæglerkæden i en pressemeddelelse.

– Vi har i tredje kvartal set, at flere store transaktioner er kuldsejlet tæt ved målstregen. Stigende renter og stor usikkerhed på de finansielle markeder har gjort køberne nervøse omkring prisfastsættelsen, finansiering er blevet dyrere og låneudmålingen er blevet mere restriktiv. Det har medvirket til et fald i transaktionsaktiviteten, udtaler Peter Winther, der er partner, executive director og chef for Capital Markets hos Colliers i Danmark.

Boligejendomme var også i tredje kvartal af 2022 det mest efterspurgte segment på det danske ejendomsmarked, hvor det i tredje kvartal udgjorde mere end 50 procent af den samlede transaktionsvolumen. I andet kvartal 2022 udgjorde boliger cirka 46 procent, mens de i første kvartal i år kun udgjorde cirka 36 procent.

Investorerne har dermed fortsat fokus på core-ejendomme, som særligt findes i boligsegmentet. I tredje kvartal af 2022 udgjorde core-ejendomme omkring 88 procent af bolig transaktionerne, mens over 61 procent af alle solgte ejendomme på tværs af alle ejendomstyperne var core-ejendomme, skriver Colliers.

Stor interesse fra udenlandske investorer

De udenlandske investorer stod også for en stor del af transaktionsvolumen i Danmark og udgjorde knap 56 procent af de samlede handler, mens de i bolig-segmentet dominerede med 84 procent af volumen. Især store, internationale investorer var stadig meget aktive, og særligt konkurrencedygtige i de største handler, hovedsageligt på boligejendomme.

På trods af stor usikkerhed anses Danmark dog stadig som en sikker havn sammenlignet med øvrige lande i Europa, fortæller Peter Winther:

– Også i fjerde kvartal forventer vi en væsentlig lavere transaktionsaktivitet end i rekordåret 2021. Vi er til gengæld forhåbningsfulde for 2023. Der er fortsat mange likvider på sidelinjen, og når inflationen forhåbentlig inden for få måneder begynder at vise en faldende tendens, vil det opadgående pres på renterne aftage. Vi tror, at det vil betyde, at aktiviteten på markedet igen vil stige.