Randers Kommune har aktuelt 100 kommunale byggegrunde klar til salg, og der er flere på vej i 2023. Foto: Randers Kommune.
Randers Kommune har aktuelt 100 kommunale byggegrunde klar til salg, og der er flere på vej i 2023. Foto: Randers Kommune.

Antallet af solgte byggegrunde i Randers Kommune faldt i 2022, men kommunen har positive forhåbninger til salget i 2023. Lige nu er over 100 kommunale byggegrunde klar til salg og flere er på vej, men der er også steder, hvor alt er helt eller næsten udsolgt, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Befolkningstilvæksten i kommunen er ifølge tal fra Danmarks Statistik tiltagende. I 2021 voksede kommunen med næsten 800 indbyggere, og alene i de første tre kvartaler af 2022 blev kommunens indbyggertal forøget med over 880 indbyggere. Til sammenligningen voksede kommunen gennemsnitligt med omkring 290 indbyggere i de foregående ti år i perioden fra 2011 til 2020.

Dog skyldes den markante stigning i befolkningstilvæksten i Randers Kommune i 2022 delvis krigen i Ukraine. Tallene fra Danmarks Statistik viser en markant stigning i tilflytning fra udlandet i særligt andet kvartal 2022, og ifølge Kommunernes Landsforening bor der aktuelt 530 ukrainere i Randers Kommune.

Det ændrer dog ikke på, at kommunen er inden i en positiv udvikling.

– Randers Kommune oplever en positiv befolkningsvækst i disse år, og det har også afspejlet sig i salget af byggegrunde, hvor vi især i 2021 solgte rigtig mange. Et år med krig i Europa, inflation, stigende renter og faldende boligpriser har bremset aktiviteten på boligmarkedet, og det har vi selvfølgelig også kunnet mærke. Derfor har vi solgt mindre i 2022, men vi håber, at markedet stabiliserer sig igen i løbet af 2023 og, at det kommer til at sætte skub i grundsalget igen, udtaler Claus Berggren (V), der er formand for erhvervs- og planudvalget, i pressemeddelelsen.

I 2021 solgte Randers Kommune i alt 79 byggegrunde, mens det tilsvarende tal for 2022 landede på 37. Men faldet får ikke betydning for Randers Kommunes planer om nye udstykninger.

Nye grunde i Romalt til foråret

Der er således grunde på vej flere steder i kommunen i løbet af 2023 – blandt andet i Øster Bjerregrav, Drastrup og i attraktive Romalt, skriver kommunen.

– Vi ønsker et varieret udbud af byggegrunde, hvor der er noget at komme efter uanset om man gerne vil bo tæt på byen eller i et af vores landdistrikter. De første grunde vi får klar i det nye år bliver fire meget attraktive grunde i Romalt, som vi forventer er klar til salg i løbet af foråret. Her tror jeg man skal være hurtig for at få fingrene i en af dem, siger Claus Berggren i meddelelsen.

Hurtig skal man også være, hvis man vil have en grund i den attraktive udstykning i Over Hornbæk, hvor der kun er to tilbage, mens alle grunde nu er udsolgt i Perikumdalen og Ranunkeldalen i Dronningborg og på Løvsangervej i Øster Bjerregrav.

Stor udstykning i Spentrup

I alt har Randers Kommune 113 grunde til salg i øjeblikket. Den største udstykning med flest ledige grunde ligger på Høgshøjvej i Spentrup, hvor 36 grunde i øjeblikket er til salg.

Grundene her har været til salg siden efteråret 2022, og med priser fra 495.000 kroner er der gode muligheder for en velplaceret grund i et godt område til en ganske fornuftig pris.

– Spentrup er inde i en rigtig god udvikling. Der er en god skole, gode børnepasningsmuligheder, kort afstand til Randers by og let adgang til E45. Derfor tror vi også på, at der kommer gang i salget her i 2023, siger Claus Berggren i pressemeddelelsen.

Du kan få et overblik over alle kommunale byggegrunde og kommende udstykninger kommunens hjemmeside.