Randers runder 100.000 indbyggere

Randers Kommune har for nylig rundet 100.000 indbyggere, men både kommunen og byen dratter nedad på listerne over Danmarks største.

På badeværelsesgulvet i et hus i det nordlige Randers kom lille Ida til verden den 10. januar 2024, og dermed rundede Randers Kommune 100.000 indbyggere.

Sammen med kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt var kommunens borgmester Torben Hansen (S) den 18. januar på besøg for at lykønske de nybagte forældre, Rikke Christensen og Kasper Christiansen. Det fremgår af en pressemeddelelse fra kommunen.

– Vi har en perlerække af dejlige lokalsamfund, en skøn storby og en beliggenhed midt i en fantastisk natur. Og samtidig har vi et rigt og spændende kultur- og fritidsliv, så det var kun et spørgsmål om tid, før vi kunne runde det magiske tal 100.000, udtaler borgmesteren i meddelelsen.

I perioden fra 2013 til 2022 er Randers Kommune ifølge tal fra Danmarks Statistik gennemsnitligt vokset med knap 400 indbyggere årligt, men æren for kommunens befolkningstilvækst tilfalder egentligt ikke randrusianernes aktiviteter i soveværelserne.

Godt nok er der i den ti-årige periode i alt kommet knap 10.000 børn til verden i den kronjyske kommune, men lidt flere er afgået ved døden, så kommunen har et lille fødselsunderskud.

Befolkningstilvæksten i kommunen er i stedet drevet af positiv nettotilflytning fra andre danske kommuner samt ikke mindst positiv nettoindvandring.

Fra 2013 til 2022 er der hvert år flyttet knap godt 100 flere til Randers fra andre danske kommuner end omvendt, mens der hvert år er flyttet 325 flere til Randers fra udlandet end omvendt.

Mens kommunen altså har rundet 100.000 indbyggere, bor der godt 64.000 i selve byen Randers.

Randers var per 1. januar 2023 Danmarks 6. største by, men skarpt forfulgt af Horsens og Kolding, hvor især førstnævnte måske allerede har overhalet Randers, når Danmarks Statistik næste gang offentliggør opdaterede tal, og Vejle kan også rykke forbi inden for en årrække. Horsens og Vejle er nemlig blandt de danske byer, der vokser allermest.

Silkeborg Kommune overtog i juni 2023 pladsen som Danmarks 8. største kommune fra netop Randers Kommune. De øvrige kommuner, der overgår Randers på indbyggertal er København, Aarhus, Aalborg, Odense, Vejle, Esbjerg og Frederiksberg.

Mens vi venter på opgørelser over, hvor meget de danske kommuner voksede i 2023, kan du her se, hvor meget de voksede i 2022.