Nu kan borgere i Rudersdal Kommune byde ind med kandidater til arkitektur- og bevaringspriserne 2022. Kommunen søger indstillinger, der både hylder nytænkende arkitektur og bevaring af værdifuld arkitektur og kulturarv. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

I kriterierne for uddeling af arkitektur- og bevaringspriserne er der både plads til at hylde smukt og veltilpasset nybyggeri og anlæg af høj kvalitet og samtidig også sætte fokus på kvaliteterne ved bevaring af ældre bygninger. Der er i kommunen mange bevaringsværdige bygninger, som er med til at styrke og fastholde lokalområdernes særlige identitet, skriver kommunen.

– I Rudersdal er villaområderne og vores øvrige boligområder præget af huse, som ligger i grønne haver, og hvor man bygger med respekt for lokalområdet. Her er der tænkt over indpasning i landskabet og det smukke grønne vejbillede. Særligt det sidste er en af kommunens helt store kendetegn og værdier, og det som gør det så dejligt at komme hjem, eller være gæst i vores grønne boligområder, udtaler udvalgsformand for Arkitektur- og Byplanudvalget, Christoffer Buster Reinhardt (K).

– At bevare og renovere det eksisterende er også et udtryk for, at vi passer på vores kulturarv og opfører os bæredygtigt og klimavenligt i mere end en forstand. Derfor ser jeg også gerne, at tilbygninger til bevaringsværdige huse bygges, så de indordner arkitekturen til det eksisterende hus og den grund, som huset ligger på. Det betyder en omhu for detaljen og en kærlighed til materialerne i det som man har købt ind på, uddyber han.

Sidste års vinder af arkitekturprisen var villaen på Gammel Holtevej 82A i Holte. Villaen er tegnet af Andreas Lauesen fra Force4 arkitekter, og han ejer selv villaen med sin hustru Karen Louise. “Huset rummer en kombination af nordisk enkelhed, lyse træsorter og mørke jordfarvede mursten der nærmest får huset til at fremstår som et engelsk cottage”, lød det blandt andet i begrundelsen

Vinder af Bevaringsprisen 2021 var ejendommen på Henrik Gerners Vej 8 i Birkerød, som ejes af Charlotte og Jacob Smergel-Krog. Bygningen fra 1731 er med hjælp fra arkitekterne Biosis, Mikkel Thams Olsen & Morten Vedelsbøl, “ombygget med med stor respekt for bygningens kulturhistorie og bevaringsværdi”, lød begrundelsen.

Indstil dit yndlingsbyggeri senest den 20. august 2022

Har du en eller flere kandidater, skal Rudersdal Kommune have modtaget dit bud senest fredag den 20. august 2022. Du indstiller til prisen på sammenom.rudersdal.dk. Her er der mulighed for at lave åbne indstillinger, hvor du løbende kan følge med og se, hvilke projekter der er indsendt som kandidater til de to priser. Her kan du også finde information om kriterierne for tildelingen.

Priserne uddeles på Arkitekturens Dag den 3. oktober 2022 ved et offentligt arrangement. De forslag, der fremsendes til Rudersdal Kommune, bliver bedømt af et bedømmelsesudvalg, der er nedsat af kommunalbestyrelsen og med fagdommere udpeget af Arkitektforeningen.

For at være med i bedømmelsen af Arkitekturprisen, skal projektet være udført indenfor de seneste 15 år. Er du i tvivl om, hvornår byggeriet eller renoveringen er udført, vil Rudersdal Kommune undersøge det i forbindelse med indstillingen. For emner til Bevaringsprisen er der ingen tidsfrist i forhold til opførelse eller evt. renoveringer mv.

Læs om Rudersdal Kommunes ”Arkitektur- og Bevaringspolitik” samt om Arkitektur- og Bevaringspriserne på: sammenom.rudersdal.dk eller via www.rudersdal.dk/arkitektur.