Solcelleanlæg i Bjerndrup indvies. Foto: Aabenraa Kommune.
Solcelleanlæg i Bjerndrup indvies. Foto: Aabenraa Kommune.

Den nye klima, energi og forsyningsminister, Lars Aagaard (M), havde mandag taget turen til det sønderjyske for sammen med blandt andre Aabenraa Kommunes borgmester, Jan Riber Jakobsen (K), at indvie et nyt solcelleanlæg i Bjerndrup syd for Aabenraa, som skal producere omkring 87 millioner kilowatt-timer om året. Til sammenligning bruger hver dansker i gennemsnit 1.600 kilowatt-timer om året, skriver Aabenraa Kommune i en pressemeddelelse.

Solcelleanlægget i Bjerndrup er det tredje i kommunen, og endnu to er allerede godkendt af Byrådet, hvilket vil bringe den samlede planlagte produktion af grøn strøm fra store solcelleanlæg op på cirka 366 millioner kilowatt-timer.

– Vi har med kommunens klimaplan været ambitiøse – ikke kun på egne vegne – men på hele Danmarks vegne, da vi efter planen skal reducere udledningen af drivhusgasser frem mod 2030 med 70 procent og 100 procent i 2050. Derfor er vi glade for, at vi både med de eksisterende og kommende anlæg kommer et skridt nærmere på at nå i mål med vores klimaplan siger borgmester Jan Riber Jakobsen.

– Jeg er stolt over, at byrådet har skabt rammerne for, at vi har nogle af verdens største anlæg for vedvarende energi inden for sol og biogas i Aabenraa Kommune, og senere på året får vi også et Power-to-X-anlæg, så vi kan godt være stolte af indsatsen for den grønne omstilling.

Den grønne strøm, som bliver produceret på de nuværende og kommende solcelleanlæg, skal blandt andet bruges til at producere grønt brændstof som brint eller e-methanol.

Solcelleparken i Bjerndrup dækker et areal på cirka 93 hektar, hvilket svarer til omkring 130 fodboldbaner. Anlægget er bygget af Better Energy, som også står for driften af anlægget.