Vinderne af årets bygningspræmieringer i Aabenraa Kommune er fundet

Arkitekturprisen, Bygningsforbedringsprisen og Borgernes Favorit blev mandag den 4. oktober uddelt ved arrangementet Arkitekturens Dag på Det Gamle Rådhus.

Ifølge en pressemeddelelse fra Aabenraa Kommune er det tre år siden, at ny og gammel arkitektur sidst blev hædret i  kommunen. Derfor var der også to ligeværdige vindere på podiet, da Aabenraa Kommune i samarbejde med Billedkunstrådet mandag aften ved Arkitekturens Dag uddelte Arkitekturprisen 2021. De to vindere af Arkitekturprisen er det nye Krematorium ved Kirkegården i Aabenraa – Aabenraa Krematorium – og det utraditionelle shelter Hængende Ly ved Genner Hoel Camping.

– Med Arkitekturprisen anerkender bedømmelsesudvalget den særlige kontrastfyldte opgave, det har været at tegne et krematorie – et højtideligt sted, hvor man både tager afsked med sine kære, men som samtidigt også er en arbejdsplads. Aabenraa Krematorium er et kompromisløst byggeri, som med sit enkle formsprog og høje detaljeringsgrad skaber en værdig afsked og oplevelse, udtaler Philip Tietje, formand for Vækstudvalget for Land og By, i pressemeddelelsen.

– Med uddelingen af endnu en Arkitekturpris anderkender bedømmelsesudvalget desuden det poetiske og eksperimenterende shelter Hængende Ly. Hængende ly – også kaldet ”reden” – får prisen på grund af sin innovative og nyskabende måde at skabe et shelter, som adskiller sig fra det traditionelle. Det giver den besøgende en unik naturoplevelse, udtaler han videre.

Yderligere to priser

Også ejendommen Nygade 39B i Aabenraa blev hædret i forbindelse med Arkitekturens Dag, idet bygningen modtog Bygningsforbedringsprisen.

– Ejerne får prisen, fordi de har formået at totalrenovere et bevaringsværdigt byhus på en enkel og traditionel måde. Ejerne er gået pragmatisk til værks, og tingene er ikke overgjorte. Man har ladet huset fortælle sin egen historie og på den måde formået at bevare sjælen og stemningen i huset, siger Philip Tietje.

Der var også rosende omtale til ejerne af ejendommen Flensborgvej 158 for istandsættelsen af det fredede Bomhus ved Styrtom. Istandsættelsen har sikret bevarelsen en særlig unik kulturhistorie for fremtiden, lyder det fra Aabenraa Kommune.

Gennem hele uge 37 har interesserede borgere kunnet stemme på deres favorit blandt de ni kandidater til Arkitekturprisen og Bygningsforbedringsprisen. I år kunne der stemmes via kommunens hjemmeside, og det var der 1021 borgere, som havde gjort.

Der var tæt løb særligt mellem 1. og 2. pladsen, men Hængende Ly vandt med 13 stemmer mere end 2. pladsen, som gik til Naldtanglejren. I alt havde 201 valgt at stemme på det Hængende Ly.