Vindunor skal lukke lys ind i nyt sundhedshus i Støvring

Snart er det nye sundhedshus med lægepraksis, tandlægeklinikker i Støvring færdigbygget. Vindunor har leveret 241 vinduer til byggeprojektet.

Som en del af et større udviklingsprojekt i Støvring er et nyt sundhedshus i fuld gang med at blive opført af entreprenørfirmaet Lars Pedersen & Søn i hovedentreprise.

Der er tale om et multifunktionelt sundhedshus, som skal huse såvel kommunale sundhedstilbud samt privat lægepraksis og tandlægeklinik under samme tag.

I den forbindelse har Vindunor i Hjørring leveret 241 energivenlige træ/alu vinduer med 3-lags glas og smalle sprosser, som skal bidrage til et optimalt dagslysindfald og godt indeklima.

Det skriver vindues- og dørproducenten i en pressemeddelelse.

– For at sikre de bedste fysiske rammer for både borgere, der skal benytte faciliteterne, og sundhedspersonalet, der skal arbejde der, er et godt indeklima afgørende. Vinduerne spiller en central rolle i dette ved at lade rigeligt dagslys strømme ind i alle rum, samtidig med at de er energieffektive, hvilket reducerer behovet for ventilation og køling, udtaler projektdirektør hos Vindunor, Jes Vejby.

En helt særlig opgave

Ifølge Rasmus Pedersen, som er partner hos Pallisgaard, har det været en spændende opgave at have fagentreprisen på tømrerarbejdet.

Især de særlige hensyn, der kræves ved opførelsen af et sundhedshus, har gjort opgaven speciel.

– At bygge et sundhedshus, hvor læger, fysioterapeuter og andet sundhedspersonale skal have deres daglige gang, kræver en anden tilgang og konstruktion end ved opførslen af mere traditionelle byggerier såsom kontorbygninger eller boliger. Desuden har hele byggeprocessen ikke været fastlagt fra start, og vi har derfor måtte træffe flere beslutninger undervejs, hvilket har krævet stor fleksibilitet og tilpasningsevne fra både os og vores leverandører, siger han.

Læs også: Nye erhvervsgrunde i Støvring sættes til salg

Som følge af den løbende planlægning har de samlet set 13 leveringer af vinduerne krævet tæt dialog og et effektivt samarbejde mellem tømrerfirmaet og vinduesleverandøren.

Nyt sundhedshus i Støvring er snart færdigbygget. Foto: PR.
Nyt sundhedshus i Støvring er snart færdigbygget. Foto: PR.

– Da vores planlægning har været flydende, har det været nødvendigt at tilpasse logistikken bag leveringerne og pakkeplanerne hos Vindunor løbende i processen. Derfor har vi været glade for at opleve en stor grad af fleksibilitet og direkte kommunikation fra leverandørens side. Efterfølgende har vi også valgt Vindunor til andre projekter, fortæller Rasmus Pedersen.

Byggeriet af sundhedshuset begyndte i efteråret 2022 og vil stå færdig i sommeren 2024.

Kommunalt og privatejet bygning

Selve Sundhedshuset er ifølge Rebild Kommune det første af sin art i Danmark. Et fælles projekt og byggeri mellem en kommune og en privat samarbejdspartner omkring et hus, hvor man hver især ejer egne dele af bygningen. I dette tilfælde Rebild Kommune og selskabet Brikken.

Rent teknisk er Rebild Kommune og Brikken ligestillede bygherrer af Sundhedshuset.

Sundhedshuset bliver på i alt 5.180 kvadratmeter. Rebild Kommune ejer 1.760 kvadratmeter og leaser 1.474 kvadratmeter af Kommune Kredit. Her placeres det kommunale sundhedscenter som i dag er placeret forskellige steder i Støvring.

Bygningens resterende 1.946 kvadratmeter ejes af selskabet Brikken, som enten vil udleje eller sælge den del til forskellige udbydere af sundhedsydelser, som for eksempel tandlæger, læger, fysioterapeuter og apotek.

Rebild Kommune betaler 32 millioner kroner for den del af byggeriet som kommunen råder over og hertil kommer leasingaftalen med Kommune Kredit. Den koster 1,5 millioner kroner årligt de næste 25-år for den del som Kommune Kredit ejer, og som har en værdi af 30 millioner kroner.

Læs også: Aftale om nye plejeboliger for knap 80 millioner i Skørping på plads

Når leasingaftalen udløber er der en restværdi af Kommune Kredits del på 15 millioner kroner, som til den tid enten skal købes af Rebild Kommune eller refinansieres på anden vis.

Den kommunale del af del af byggeriet, modtager 10 millioner kroner i støtte fra staten mens Realdania støtter med  2,5 millioner kroner til at gøre byggeriet ekstra bæredygtigt.

Den øvrige del af byggeriet, betales af Brikken.

Del af stort udviklingsområde

Sundhedshuset opføres på et 45.000 kvadratmeter stort areal. Salget af grunden har givet Rebild Kommune en indtægt på 24 millioner kroner.

I området skal Lars Pedersen & Søn bygge omkring 300 boliger, hvoraf 100 bliver almene boliger, som opføres i samarbejde med Himmerland Boligforening.

Når alle boliger står færdige sammen med de planlagte udstykninger, vil der samlet set bo over 3.000 mennesker øst for jernbanen i Støvring by.

Om projektet

Bygherre: Rebild Kommune / Brikken
Arkitekt: Bjørk & Maigaard
Fagentreprise på tømrerarbejde: Pallisgaard
Vinduesleverandør: Vindunor