Byudviklingsprojekt i Frederiksværk afsluttet efter et årti

Med Projekt Stålsat By har Halsnæs Kommune bragt Frederiksværks historiske kanal og unikke kulturarv i fokus med støtte fra fonde.

Gennem de sidste 10 år er en lang række nøglepunkter i Frederiksværk er blevet istandsat som led i Projekt Stålsat By, der i alt har kostet cirka 66 millioner kroner at realisere.

Den bynære del af den historiske kanal mellem Arresø og Roskilde Fjord har fået nye kanalkanter, mens torvet i den nordlige del af gågaden er blevet renoveret og åbnet op mod Krudtværksområdet.

Der er blevet opført en legeplads med Frederiksværks industrihistorie som legende omdrejningspunkt for aktiviteterne, og senest er området ved Mølledammen blevet sat i stand med en ny gang- og cykelbro, et bedre indblik til Turbinehuset og etableringen af et nyt byrum.

Mølledams-området blev i dag indviet, og det markerede det sidste trin i Projekt Stålsat By. Det skriver Halsnæs Kommune i en pressemeddelelse.

Læs også: Små restauranter og kunstnere skaber liv på Hundested Havn

– Byfornyelse handler ikke kun om at gøre noget forfra, men om at tage udgangspunkt i det gode, der allerede er der. Her har Frederiksværk en enestående kulturarv i Danmark med den flere hundreder år gamle kanal, som har haft så stor historisk betydning for udviklingen af hele området og byen. Med Stålsat By kan man derfor sige, at vi har fået bragt fortiden ind i nutiden, udtaler borgmester  Halsnæs Kommunes, Steffen Jensen (S)

Mølledammen set mod Frederiksværk Kirke. Foto: Halsnæs Kommune.
Mølledammen set mod Frederiksværk Kirke. Foto: Halsnæs Kommune.

Han retter samtidig en tak til de mange entreprenører, samarbejdspartnere og fonde, der har gjort det muligt at realisere Stålsat By.

A.P. Møller Fonden har støttet projektet med 16,8 millioner kroner, Realdania har støttet med 15,9 millioner kroner, og NLMK Dansteel har støttet med 2 millioner kroner.

– Projektet kan på flere områder fremstå som inspiration for andre byer i Danmark som eksempel på, hvordan kulturarven kan bruges som løftestang for byudvikling og til at styrke hverdagslivet og oplevelsesværdien for borgere og besøgende. Mange byer arbejder i disse år for at styrke livet i bymidterne. Det kan skabe stor værdi at genfinde byernes særlige historier og kulturarv og bruge det aktivt i arbejdet med at styrke en levende by, siger programchef i Realdania Astrid Bruus Thomsen.