Lavt økonomisk afkast på ferie- og privatboliger har de seneste tre år fået flere danskere, der investerer i ejendomme, til at fravælge Danmark og Skandinavien. I stedet investeres pengene i lande som Portugal og Filippinerne. Foto: PR.
Lavt økonomisk afkast på ferie- og privatboliger har de seneste tre år fået flere danskere, der investerer i ejendomme, til at fravælge Danmark og Skandinavien. I stedet investeres pengene i lande som Portugal og Filippinerne. Foto: PR.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Lavt økonomisk afkast på ferie- og privatboliger har de seneste tre år fået flere danskere, der investerer i ejendomme, til at fravælge Danmark og Skandinavien. I stedet investeres pengene i lande som Portugal og Filippinerne, hvor gevinsten er mange gange højere. Det viser tal fra Ejendomsforeningen Danmark og Investeringsselskabet Atlas Nordic Group.

Det skriver investeringsselskabet, der tilbyder ejendomsprojekter i udlandet til professionelle investorer, i en pressemeddelelse.

På bare tre år er danskernes samlede investeringssum i Filippinerne steget fra omkring 550.000 kroner årligt til lige over 26 millioner kroner. I Portugal ses en lignende tendens. Her er tallet af antallet danskere, der investerer i bolig, vokset med 56 procent til 1.528 i 2022.

– Tendensen skal ses i lyset af den situation, vi har befundet os i de seneste år. Stigende renter kombineret med aftagende økonomisk vækst har betydet, at det danske boligmarked er mærkbart afkølet. Samtidig er boligbyggeriet fortsat lavt, og boligprisvæksten aftager. Kombination af disse faktorer sænker afkastet, og det får mange investorer til at jagte et større afkast udenfor landets grænser, siger Peter Jakobsen, der er CSO i Atlas Nordic Group.

Ifølge Atlas Nordic Group har de udenlandske ejendomsinvesteringer vist sig at være en guldmine for flere investorer. Investeringsselskabet har de seneste to år registreret, at danske ejendomsinvestorer, der køber fast ejendom udenfor Danmark, i gennemsnit har opnået afkast på 80 procent.

– På vores seneste projekt “Jensen Residences’” som er placeret i Metro Manila i Filippinerne, har danske og norske investorer været inde med en kapital på 31.000 euro (knap 231.000 kroner, red.) fra første spadestik, og efter en toårig periode, hvor projektet nu næsten står færdigbygget, har en håndfuld investorer afviklet med et gennemsnitligt afkast på 86 procent, fortæller Peter Jakobsen.

Tal fra tal fra Ejendomsforeningen viser, at det gennemsnitlige afkast på danske ejendomsinvesteringer i 2022 var på 5,1 procent. Det er et fald på omkring 28 procent i forhold til 2018, hvor afkastet var på 7,1 procent.

Boom i Filippinerne

En ny rapport fra ejendomsselskabet Colliers viser, at især det filippinske boligmarked vil boome i de kommende år. Selskabet forudser, at der bliver bygget 8.100 investeringsrelevante ejendomme fra 2022 til 2024, hvor niveauet i perioden 2019 til 2021 lå på 7.800 enheder afsluttet årligt.

– Rapporten fra Colliers matcher meget godt med det, vi selv hører, når vi er i Filippinerne. Colliers alene forventer at levere omkring 5.600 nye ejerlejligheder i 2023, og i det hele taget er tallene godt nyt for danskere, der gerne vil investere penge i filippinske ejendomme, afslutter Peter Jakobsen.